Головна Новини Бізнес бюджет Бюджет-2021: що буде з субсидіями у наступному році — експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджет-2021: що буде з субсидіями у наступному році — експерти

На наступний рік урядовці скоротили витрати із фінансування субсидій на 1,5%

19 грудня 2020, 12:33
Поділіться публікацією:

Прийнятий варіант державного бюджету на 2021 рік викликав чимало невдоволених коментарів у різних сферах суспільства. Зокрема, планується скорочення витрат щодо фінансування низки пільгових виплат. "Коментарі" намагалися з’ясувати, чого ж чекати у 2021-у отримувачам субсидій.

Бюджет-2021: що буде з субсидіями у наступному році — експерти

Чого чекати від субсидій у 2021 році? Фото: УНІАН

Сьогодні можна з легкістю говорити про те, що в Україні залишилася досить мала частка громадян, які ще жодного разу не користувалися субсидіями. І хоча, на думку експертів, в нашій державі субсидіарна підтримка є однією із найкращих у світі, на противагу цьому факту знаходиться чимало негативних моментів.

Доволі обурено коментує положення бюджету 2021 року експертка Ірина Паламар, називаючи в цілому головний фінансовий документ країни антисоціальним:

— Ключові для формування повноцінної держави статті витрат були скорочені. До прикладу, як у соціальній державі можна було урізати із Мінцсоцполітики 7,8 млрд гривень, а з пенсійного фонду — 8,5 млрд гривень? Це така турбота про державу?

Паламар додає, що крім рішень у сфері соцвиплат, в бюджеті доволі багато й інших "цинічних" моментів. До таких експертка відносить також зменшення фінансування освітньої галузі — на 1,4 млрд грн., та витрат на боротьбу із епідеміями (і це у пік пандемії коронавірусу) — на 60,6 млн грн.

36,6 млрд грн. — саме стільки урядовці вирішили виділити на виплату пільг і житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у 2021 році. Це на 1,5% менше, ніж у 2020 році. Хтось може вирішити, що різниця не така вже й велика, утім українці все одно відчують її — по витратам із власної кишені. Фінансування лише субсидій наступного року скоротиться на півмільярда гривень.

Експерт Максим Орищак говорить, що, ймовірно, влада очікує зменшення кількості субсидіантів через певні зміни у правилах. Так, ще на початку грудня "Коментарі" розповідали, що отримувачів субсидії відтепер контролюватимуть по-новому. Перевірку фінансового стану людини проводитимуть одразу після подачі нею заяви на субсидію.

Право користуватися такими пільгами не отримають громадяни, які:

• мають будинок, площа якого перевищує 200 кв.м (квартиру площею понад 120 кв.м);

• є власниками авто, яким менше п’яти років;

• за останні 12 місяців зробили коштовну покупку вартістю 50 тис. грн. і більше;

• перебували за кордоном більше двох місяців.

Також із субсидією можна попрощатися, "зібравши" борг із оплати комунальних послуг за два місяці на суму, що 20 неоподаткованих мінімумів (на сьогодні — 340 грн.).

На який розмір субсидій українці можуть розраховувати у 2021 році, експерти поки не беруться прогнозувати. Єдине, що зазначає аналітик Олексій Кущ, — це необхідність привести цінову політику на український газ до економічно справедливих цін. В протилежному випадку держава й надалі буде "гратися" із субсидіантами: тарифи зростатимуть, субсидій потребуватиме все більше громадян, а заборгованості по сплаті рахунків збільшуватимуться із космічною швидкістю.

Детальніше про думки експертів із приводу більшості положень держбюджету 2021 року портал розповідав трохи раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини