Головна Новини Бізнес бюджет Бюджет-2021: які шанси, що його приймуть на цьому тижні
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджет-2021: які шанси, що його приймуть на цьому тижні

Експерти розповіли, які зміни можуть внести в проєкт бюджету України на наступний рік

3 листопада 2020, 12:12
Поділіться публікацією:

На цьому тижні парламент має намір розглянути в першому читанні проєкт бюджету на 2021 рік. Які шанси на його прийняття? Які можуть внести зміни, у порівнянні з початковим варіантом? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Бюджет-2021: які шанси, що його приймуть на цьому тижні

"Шанси на прийняття в першому читанні є"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко підкреслює, що бюджет завжди важливий, особливо за нинішніх умов. На його думку, якщо голосів не буде вистачати, проєкт просто не винесуть на голосування. Або уряд відкличе на доопрацювання.

"Шанси на прийняття в першому читанні є, але вони залежать від узгодження позиції щодо бюджету всередині фракції "Слуга народу" і з потенційними союзниками (група "Довіра" та частина позафракційних депутатів). А також — від попередніх домовленостей з доопрацюванням бюджету з урядом", — вважає експерт.

На думку Володимира Фесенка, доробка бюджету буде відбуватися перед другим читанням. А на голосування навіть у першому читанні буде впливати і ситуація з кризою навколо Конституційного суду.

"Дохідну частину можна значно збільшити"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок зазначає, що проєкт бюджету містить реальні показники — з урахуванням ситуації в Україні та світі. А тому в першому читанні може пройти парламент.

"І я, і мої колеги з Growford Institute, вважаємо, що дохідну частину можна значно збільшити. Але для цього потрібно передбачити ряд законодавчих механізмів, які будуть спрямовані, перш за все, на боротьбу з корупцією. Але в світлі останніх рішень КСУ це буде непросто. Також важливою є розробка і деталізація стратегії економічного розвитку України, яка істотно змінила б економічний устрій в частині локалізації виробництва, переробки сировини, зменшення експортно-орієнтованої економіки і так далі... А в нинішній ситуації закладені в проєкті бюджету зростання ВВП на 4,8%, інфляції трохи більше 5% — реальні. Тому думаю, проєкт підтримають", — каже Валерій Клочок.

Він нагадує, що до документа запропонували вже більше 2,5 тисячі правок. В тому числі збільшення видаткової частини майже втричі. Це, на думку експерта, абсолютно нереалістично. Але в першому читанні — можливо все.

"Перше читання — це, власне, запуск бюджетних процесів на майбутній рік. А потім вже буде переформатування і суттєві доопрацювання — Мінфіном і профільними парламентськими комітетами, — впевнений, що зменшать витрати на Офіс президента, збільшать — на ВСУ. Мені імпонує, що в проекті по іншому прописали фінансування заходів з боротьби з коронавірусом. Не створюють ковід-фонд, навколо якого було багато баталій і критики. Передбачені окремі суми на придбання вакцин, фінансування медичних закладів. Зрозуміло, що на тлі світової економічної кризи і ряду складно прогнозованих явищ (як з тими ж хвилями пандемії) ми не можемо отримати оптимальний бюджет. Як не можемо і входити в новий рік без нього. Тож — бюджету бути. Важливо, щоб він був максимально реалістичним", — підкреслює експерт.

Раніше експерти проаналізували невтішний прогноз Світового банку і розповіли, як врятувати економіку України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини