Головна Новини Бізнес бюджет Перевірка державних виплат: чи варто пенсіонерам побоюватися нового сюрпризу від Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Перевірка державних виплат: чи варто пенсіонерам побоюватися нового сюрпризу від Кабміну

З метою ефективніше допомагати найменш захищеним у соціальному плані українцям, Мінсоцполітики хоче ввести перевірку державних виплат. Експерти налаштовані щодо цього задуму скептично

10 серпня 2020, 13:53 comments1636
Поділіться публікацією:

У Міністерстві соціальної політики України вважають, що перевірка державних виплат є необхідним заходом, яка допоможе ефективніше допомагати найменш захищеним верствам населення. Деякі ЗМІ піднесли цю заяву голови Мінсоца Марини Лазебної у стилі "українцям перестануть виплачувати пенсії та субсидії". Що відбувається в результаті таких перевірок насправді? Чи дійсно вони можуть "вдарити" по пенсіонерах? Портал "Коментарі" вирішив дізнатися думку експертів з цього приводу.

Перевірка державних виплат: чи варто пенсіонерам побоюватися нового сюрпризу від Кабміну

"Поняття "заслужений відпочинок" для українського пенсіонера зникає взагалі"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман зазначає, що сама ідея несе в собі декларативно-позитивний сенс. Однак, за його словами, в українських реаліях може виникнути ряд проблем, серед яких хочеться виділити наступні:

1. Не будуть взагалі нараховувати субсидії тим, хто на це має незаперечне право. Причиною стануть якісь технічні помилки й у результаті людина буде змушений йти в суд, щоб відстоювати свої права.

2. За такими змінами в законодавстві можуть прийти наступні, більш радикальні. "Йдеться не тільки про верифікацію пенсій, субсидій і так далі, але і про притягнення до відповідальності (в тому числі, не виключаю, що і кримінальної) за незаконно отримані пенсії або субсидії протягом тривалого періоду часу, — пояснює доктора права. — Тому,  не найстрашнішим є те, що людей можуть чогось позбавити. Пенсіонерів можуть потягнути до слідчих, у райвідділи й прокуратуру, до чого сьогодні вони абсолютно не готові. Ні морально, ні фізично ". 

3. Не виключено, що наступним кроком влади може бути спроба перекласти з плечей держави на плечі дітей повне забезпечення своїх старих батьків.

"Актуальність озвученої Мінсоцом проблеми (отримання допомоги від держави тими, хто її насправді не потребує) була, є і буде. Однак перевірки повинні відбуватися "скальпельно", а не так, як це часто відбувається у нас в країні, — впевнений Іван Ліберман. — Дійсно, є ті, хто тривалий час отримував величезні пенсії та субсидії, знаючи, як обійти законодавство. Зловживань в цьому аспекті може бути неймовірна кількість. Так само як схем і методів в питаннях соціального забезпечення і соцпідтримки ... "

При цьому, підкреслює експерт, тотальні перевірки і можливі зміни в законодавстві щодо пенсій і субсидій можуть нести серйозні ризики.

"Такі зміни в законодавстві можуть потенційно сприяти появі інших законів постанов, розпоряджень, вказівок і так далі. І вони, під виглядом контролю якості, приналежності й адресності, насправді можуть істотно обмежувати права громадян ", — каже Іван Ліберман.

Адвокат припускає, що до пенсіонерів і отримувачів субсидій можуть зачастити державні або приватні виконавчі служби. Можуть бути й виклики на слідчі дії, допити, вимоги пред'явити ті чи інші документи, підтвердити це, як юридичний факт.

"Резюмую: я вважаю, що після такого закону і подальших подібних законів або постанов, які будуть виноситися, таке поняття, як "заслужений відпочинок" для українського пенсіонера зникає взагалі! Тому що поняття "відпочинок" передбачає, в тому числі, й моральний відпочинок, — пояснює Іван Ліберман. — А в цьому випадку відпочинок відпадає, а, навпаки, буде тільки напруга ".

"Ні холодно, ні жарко від цього соціально малозабезпеченим групам громадян не буде"

Перевірка правомірності будь-яких державних витрат — не тільки звичайне, але і необхідне дійство, — впевнений аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль.

"Це ази державного управління. Мало того, в Україні, з її плутаниною з переселенцями, з окупованими територіями нестикування статистики держорганів — річ необхідна. "Мертві душі" — як спосіб шахрайства, ще ніхто не скасовував. З одного боку, в масштабах бюджету країни, порушення можуть бути копійчані — 50-100 млн грн. Але, з іншого боку, велике починається з малого ", — підкреслює експерт.

Аудиторські перевірки витрачання держкоштів — одна з гарантій фінансової безпеки країни, впевнений Володимир Коваль.

"Спроби деяких політсил через підконтрольні їм ЗМІ подати подібного роду перевірки, як "удар по пенсіонерах" або навіть "заморожування соцвиплат "- дешевий політичний піар. Це все на рівні легендарної передвиборчої обіцянки: "знижу тарифи на газ у 2 (іноді в 4) рази", — говорить аналітик. — Інша справа, коли перевірка — політичний шантаж. Тоді це — правовий кийок для влади ".

Але, в будь-якому випадку, зазначає Володимир Коваль, коли перевіряють бухгалтерію, претензії будуть математичними.

"Ні холодно, ні жарко від цього соціально малозабезпеченим групам громадян не буде", — вважає аналітик.

"Забирати кошти, скажімо, з "Великого будівництва" президента ніхто не буде"

На думку політичного експерта Дмитра Фучила, маючи "дірку" в бюджеті на рівні близько 300 млрд. грн, а також недостатній рівень залучення зовнішньої фінансової допомоги, держава починає оптимізувати свої витрати.

"Забирати кошти, скажімо, з "Великого будівництва" президента ніхто не буде. Адже скоро місцеві вибори, а владі необхідно подати хоч якусь         "цукерку" виборцям, — пояснює експерт. — До того ж, "розпилювати" загорнене в бетон набагато легше".

Тому, зазначає Дмитро Фучило, як і у багатьох "попередників", скороченню піддавалися найбільші статті витрат скарбниці — Міністерство соціальної політики,  витрати на яке складають близько 274 млрд. грн (до початку пандемії коронавірусу планувалося 293,4 млрд. грн).

"Скорочення витрат на "космічні "19,5 млрд. грн тягне за собою і зменшення безпосередніх виплат громадянам, — продовжує політексперт. — Адже коштів стало менше, а тих, хто потребує допомоги від держави навпаки, стало більше, беручи до уваги рівень безробіття і загального зубожіння населення ".

Тому в Камбіні, зазначає Дмитро Фучило, і вирішили взятися за соціальні виплати. Адже, як заявила профільний міністр Марина Лазебна, "найбільше порушень пов'язано з неповним декларуванням нерухомості, приховуванням зайнятості та доходів, придбанням автомобілів і т.п.".

Тепер, підкреслює політексперт, практично всі соціальні виплати будуть підлягати верифікації в кілька етапів. Тобто, будуть перевірятися  ті громадяни, які тільки подали запити на допомогу, ті, що вже її отримують, і ті, що отримували раніше:

- перший — коли людина тільки подає документи;

- другий — в процесі отримання грошей, тобто досліджуватимуть правильність їх отримання;

- третій — після отримання коштів (мова йде про правильність використання виданих грошей, адже відомі випадки, коли люди витрачали монетизовану субсидію не на оплату комунальних послуг, а на інші цілі).

"Ми всі розуміємо, що є зловживання, пов'язані з соціальними виплатами. Однак треба враховувати, що без залучення самих працівників міністерства ці "схеми" неможливі відсотків на 80 ", — підкреслює Дмитро Фучило.

Він також нагадує, що більшість наших співгромадян не здійснюють декларування власних доходів, тим самим приховуючи їх від держави. При цьому зловживаючи соціальною допомогою.

"З цим явищем однозначно треба боротися. Але не створюючи додаткові бюрократичні перепони, а так, щоб людині було вигідно показувати власні доходи, — упевнений експерт. — Поки ж держава створює умови, за яких умовна бабуся, що володіє трикімнатною квартирою, краще віддасть за комуналку всю пенсію, ніж попросить субсидію ".

Водночас, продовжує Дмитро Фучило, ми знаємо про "космічні" зарплати в наглядових радах держпідприємств.

"Пам'ятаємо про законопроект від Зеленського, де він планував зняти обмеження в 47 тис. грн на зарплати чиновників, однак, під тиском громадськості відкликав його, — зазначає експерт. — На слуху і доходи прокурорів, суддів і силовиків, стан яких вимірюються сотнями тисяч доларів і тисячами квадратних метрів нерухомості, при тому, що вони все життя пропрацювали на державних посадах ".

Тому, резюмує Дмитро Фучило, ініціатива з верифікацією правильна, однак починати треба не з того боку. А саме — не "трусити" звичайного громадянина (або відбивати у нього бажання для отримання законної допомоги), а змусити "гвинтиків системи" чесно відзвітувати стосовно придбаного майна.

Як раніше повідомляли "Коментарі", глава Мінсоцполітики Марина Лазебна пообіцяла збільшення мінімального розміру пенсії до 2 600 гривень. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини