Головна Новини Бізнес бюджет Зарплати та гроші на житло: скільки українці платять за нардепів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплати та гроші на житло: скільки українці платять за нардепів

Народні обранці активно використовують своє право на грошову допомогу, компенсації з бюджету на оренду житла та інші витрати

31 травня 2021, 18:22
Поділіться публікацією:

З 4 вересня 2019 року по 5 травня 2021 року на заробітні плати, витрати на виконання повноважень та на проживання депутатів Верховної Ради України ІХ скликання з державного бюджету витратили понад 313 млн грн. Таку інформацію за результатом аналізу відкритих даних витрат українського парламенту оприлюднила Громадянська мережа "Опора".

Зарплати та гроші на житло: скільки українці платять за нардепів

Зал засідань Верховної Ради України. Фото: ВР

Загалом за 21 місяць роботи Верховної Ради ІХ скликання було проведено понад 14,6 тис. транзакцій. Найбільше коштів витратили на зарплати народних обранців — 105 млн грн. За виконання депутатських повноважень політикам компенсували з держбюджету 75,4 млн грн, ще 57,4 млн грн — за проживання та 46,9 млн грн — за проїзд по Україні.

Відпочинок народних депутатів обійшовся українським платникам податків у понад 16,6 млн грн, ще у 3,2 млн грн — закордонні відрядження. Матеріальна допомога та допомога по тимчасовій непрацездатності 190 народних депутатів обійшлися у 3,33 млн грн. 

До п’ятірки лідерів за отриманими сумами увійшли такі народні депутати:

— Іван Калаур, фракція "Слуга народу" — 2 млн 136 тис. грн;

— Анатолій Драбовський, фракція "Слуга народу" — 2 млн 119 тис. грн;

— Роман Лозинський, партія "Голос" — 1 млн 995 тис. грн.

— Роман Соха, фракція "Слуга народу" — 1 млн 948 тис. грн

— Олександр Ковальчук, фракція "Слуга народу" — 1 млн 917 тис. грн.

У всіх цих нардепів виплати на виконання депутатських повноважень були вищими за зарплатню, зазначають в "Опорі". Найбільшу зарплату отримав Іван Калаур — 767 тис. грн, Євген Пивоваров — 761 тис. грн та Сергій Кальченко — 736 тис. грн. Посадовий оклад одного нардепа у 2021 році коливається від 21 890 до 26 268 грн, ще є надбавки та доплати. Рівень видатків на виконання депутатських повноважень дорівнює рівню зарплатні, проте ці кошти не підлягають оподаткуванню.

Низка народних депутатів зробили зі своїх зарплат 145 благодійних внесків на понад 4 млн грн. Загалом у Верховній Раді працюють 450 парламентарів, з них у ІХ скликанні 243 нардепи від президентської фракції "Слуга народу".

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна закупить клірингову систему для розвитку фондового ринку. Наповнювати його планують коштом накопичувальної пенсійної системи. Проте анонсованими "узгодженими" ініціативами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля дуже невдоволені в парламенті. На Погоджувальній раді Верховної Ради законопроєкт про приватні пенсійні фонди назвали корумпованим та намаганням створити черговий "МММ". Напередодні документ відхилили на профільному парламентському комітеті та направили на доопрацювання. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини