Головна Новини Бізнес економіка "Довгі" гроші: коли в Україні запрацює фондовий ринок
commentss НОВИНИ Всі новини

"Довгі" гроші: коли в Україні запрацює фондовий ринок

Розвиток фондового ринку пов'язаний із впровадженням пенсійної реформи, зокрема, накопичувальної пенсійної системи

27 травня 2021, 17:24
Поділіться публікацією:

Україна наступного тижня підпише меморандум з Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торгівельно-промисловою палатою та USAID про закупівлю клірингової системи для розвитку фондового ринку. Домовленості під час форуму UkraineInvest Talks у Дніпрі анонсував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає кореспондент "Коментарів".

"Довгі" гроші: коли в Україні запрацює фондовий ринок

Фондовий ринок. Фото: ua.news

Наповнювати фондовий ринок в Україні планують коштом накопичувальної пенсійної системи. Відповідний законопроект повністю готовий. Документ узгоджено з міністерствами, профільними комітетами Верховної Ради та Офісом президента, повідомив Шмигаль. Рішення щодо його ухвали залежить від парламенту.

"Це (накопичувальна пенсійна система, — ред.) протягом 10-15 років у розвинених країнах, для України це не виняток. Вона має дати інвестиційний ресурс у розмірі орієнтовно до 50 млрд доларі. Це будуть ресурси, накопичені у недержавних пенсійних фондах", — заявив прем’єр.

Запровадити накопичувальну систему пенсій в уряді планують цього року. У квітні Шмигаль анонсував її модель. Зокрема, передбачається, що 2% зі сплачених податків будуть спрямовані на особистий пенсійний рахунок людини. На нього ж потраплятимуть і ще 2% від єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачує роботодавець.

Недержавний пенсійний фонд дозволять обирати самостійно. Ця компанія зможе інвестувати отримані кошти. Після виходу на пенсію українці зможуть забрати накопичені кошти, отримувати виплати частинами або залишити частину пенсії у спадок. Прогнозується, що впровадження накопичувальної системи пенсій займе не один рік.

В Україні також працюють над створенням Національного інвестиційного фонду. Створити цей інструмент уряд планує до кінця 2021 року, повідомив Шмигаль.

Раніше очільник уряду заявляв, що Україна може стати інвестиційною "гаванню" для всього світу, а одним із ключових кроків для цього є створення сприятливих умов для функціонування фондового ринку. Експерти оцінили його заяву та поділилися думками про те, за яких умов запрацює цивілізований фондовий ринок і чи потрібен він Україні.

Нагадаємо, на початку 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виявила в Україні 40 сумнівних фінансових проектів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини