Головна Новини Бізнес фінанси Як розвивати фондовий ринок в Україні - думки аналітиків
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розвивати фондовий ринок в Україні - думки аналітиків

Українські експерти назвали основні умови для появи в Україні цивілізованого фондового ринку

21 січня 2021, 13:10
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що Україна може стати інвестиційною гаванню для всього світу, а одним з ключових кроків для цього є створення сприятливих умов для функціонування фондового ринку. Експерти оцінили заяву глави уряду і поділилися думками про те, за яких умов у нас запрацює цивілізований фондовий ринок і чи потрібен він Україні.

Як розвивати фондовий ринок в Україні - думки аналітиків

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Два фактори, при яких можливий розвиток фондового ринку"

"Те, що фондовий ринок треба розвивати — безумовно, правильно. Саме розвинений фондовий ринок забезпечує приплив внутрішніх і зовнішніх інвестицій в реальний сектор економіки, сприяє поліпшенню корпоративного управління підприємствами", — зазначає Вадим Іосуб, старший аналітик Alpari.

Однак, за словами експерта, розмови про те, що Україна в найближчому майбутньому стане світовою інвестиційною гаванню, поки більше схожі на благі побажання.

Вадим Іосуб пояснює: "Для того, щоб стати такою гаванню, треба вирішити два великих кола питань. По-перше, масові інвестиції підуть лише тоді, коли країна продемонструє стійке економічне зростання на тлі стійко низької інфляції, привабливої дивідендної дохідності. Коли, при наявності альтернатив, знайдуться інвестори, які вирішать, що з точки зору співвідношення доходу і ризиків їм цікавіше вкладатися в український ринок. А не, наприклад, в американський, китайський або європейський. По-друге, для цього повинна бути інституційна основа: стабільне сучасне законодавство в цій сфері та прозорість".

Лише при реалізації всіх цих необхідних умов з'являться передумови для подальшого розвитку фінансових ринків, впевнений старший аналітик Alpari.

"Заява прем'єра — набір благих побажань"

Якщо виходити з класичного визначення фондового ринку як інструменту обігу облігацій, векселів та цінних паперів, або більш розширено — як інструменту глобального обороту цінних паперів, то такий ринок нам потрібен. У цьому впевнена голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко.

"Зараз наші компанії змушені працювати на інших аналогічних майданчиках за кордоном. Таким чином, інвестор і бізнес у нас не мають національних майданчиків для задоволення потреб один одного. Але створювати такий майданчик необхідно спочатку правильно, — акцентує Оксана Чепіжко. — У наших Кабінетів міністрів є така традиція — щороку разом з депутатами писати програму залучення інвесторів, побудови для них комфортної гавані. Спочатку все виглядає красиво, а на виході виходить пшик".

Все тому, підкреслює експерт, що ніхто не хоче поетапного і зрозумілого досягнення цієї мети.

"Ні судової реформи, ні нормальної філософії приватизації, ні зрозумілої для будь-якого інвестора детінізації, ні створення сучасного фондового ринку. Для функціонування якого необхідна, до всього іншого, ще й податкова реформа, а не просто фіскалізація, — підкреслює Оксана Чепіжко. — Хочеш залучити інвестора? Знижуй податки. Так кажуть гуру економічної теорії. Нічого цього у нас поки робити нормально не збираються. Тому заява прем'єр-міністра слід розглядати як набір благих побажань ... Не вірю я в цю ініціативу при нинішніх реаліях".

Як повідомляв портал "Коментарі", церемонія вступу на посаду 46-го президента США Джо Байдена позитивним чином позначилася на показниках фінансових ринків. Так, згідно з інформацією видання, закриття торгів на біржах США показало новий історичний максимум трьох основних фондових індексів.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини