Головна Новини Бізнес новини компаній Експерт розповів, чому голова Наглядової ради "Нафтогазу" хоче відсторонення Вітренка
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, чому голова Наглядової ради "Нафтогазу" хоче відсторонення Вітренка

Голова наглядової ради компанії Клер Споттісвуд вважає, що таке відсторонення відповідає інтересам "Нафтогазу" і України"

22 червня 2021, 20:25
Поділіться публікацією:

Напередодні голова наглядової ради НАК "Нафтогаз" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління Юрія Вітренка через припис Нацагентства з питань запобігання корупції.

Експерт розповів, чому голова Наглядової ради "Нафтогазу" хоче відсторонення Вітренка

Юрій Вітренко - фото з відкритих джерел

Політолог-міжнародник, член-кореспондент Академії політичних наук України Максим Ялі вважає, що ця ситуація є демонстрацією нічого іншого, як конфлікту інтересів, особливо, якщо порівняти рівень заробітної плати Споттісвуд в Україні та приватних компаніях Британії.

"Саме для цієї мети (усунення Вітренка, — ред.) пані Споттісвуд зібрала позачергове засідання Наглядової ради "Нафтогазу" минулого тижня.

"Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. З метою забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам "Нафтогазу" і України", — йдеться в заяві Споттісвуд.

Тобто після того, як під час призначення Вітренка був звільнений не тільки ексголова НГУ Коболєв, але і весь склад Наглядової ради "Нафтогазу України", який діяв з ним пліч-о-пліч і навіть передав у 2020 році функції й право призначати на ключові посади у комітети з антикорупційної політики, зараз його голова намагається ініціювати звільнення самого Вітренка, оголосивши йому відкриту війну", — каже Максим Ялі.

Експерт також зауважує, що сама ж Споттісвуд високо оцінювала діяльність керівництва компанії "Нафтогаз" і за 2020 рік, коли нею було задекларовано збитки у 19 млрд грн.

"Так само як і за реалізацію програми зі збільшення газу за 5 років, на яку було витрачено близько 10 млрд доларів українських платників податків, а добули у 2020-м менше, ніж у 2015-му. Ось це і є конфлікт інтересів у чистому вигляді. Особливо якщо порівняти рівень зарплат тієї ж Споттісвуд в Україні і у приватних компаніях Великобританії", — вважає Максим Ялі.

Раніше портал "Коментарі" писав, що компанія "Нафтогаз України" збільшила ціну на газ для населення в рамках тарифу "Місячний" на 50% до 11,94 грн/куб. м на червень порівняно з річною ціною. Народний депутат України від партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вважає неприпустимим подібне підвищення вартості газу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини