Головна Новини Бізнес новини компаній Раша гудбай: Укрзалізниця розпочинає програму «Залізна українізація»
commentss НОВИНИ Всі новини

Раша гудбай: Укрзалізниця розпочинає програму «Залізна українізація»

В Укрзалізниці в декілька етапів хочуть повністю знищити все, що повʼязує нас з країною-агресором

21 лютого 2023, 18:28
Поділіться публікацією:

Укрзалізниця розпочинає програму "Залізна українізація", яка передбачає абсолютну відмову від усього, що так чи інакше пов’язано з Росією: починаючи від використання мови агресорки, закінчуючи позначками на стовпчиках та світлофорах, пишуть "Коментарі".

Раша гудбай: Укрзалізниця розпочинає програму «Залізна українізація»

"Понад 100 років ми проходимо процес українізації країни, який після російського гніту стартував ще у часи УНР та Гетьманату. Згодом цей процес зупинила радянська влада, і фактично тільки з проголошенням незалежності України у 1991 році ми знову встали на рейки українізації", — кажуть в пресслужбі Укрзалізниці.

За їхніми даними, це не завжди все просто і швидко. Інколи, щоб не порушувати закони, були вимушені закривати банерами те, що треба знищити, бо радянщина та російщина сильно просочились у залізничну систему.

Але ніщо не зупинить ідею, час якої настав. Настав час назавжди позбутися радянського та імперського минулого, викинути на смітник історії все, що нас повʼязує з Росією — окупантом та ворогом, що намагається знищити Україну. Настав час повністю українізувати залізницю", — переконаний очільник АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін.

Головна мета — позбутися імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту. Програма розрахована на три роки (2023-2025).

Дещо вже зроблено:

-       вивчено юридичні та технічні аспекти;

-       опрацьовано інформацію про об’єкти, що потребують українізації;

-       створено комплексну програму українізації залізниці.

"Так, це буде велика робота, до проведення якої ми вже готові. Але ж і ефект від неї однозначно вартий і ціни, і зусиль”, — додає Олександр Камишін.

За його словами, ще влітку 2022 року почали процес підготовки до повної дерусифікації: вивчили всі можливі юридичні та технічні проблеми, зібрали у купу все, що потрібно дерусифікувати, а це - величезна кількість назв, позначок, візуальних об'єктів, тони документації. На основі цих даних й склали комплексну програму українізації, яка не просто змінює назви та знімає радянські символи чи російські назви, а фундаментально змінює Українську залізницю.

"Назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо. Так, це буде не безплатно, це буде складна, кропітка, титанічна робота. І її навіть порівняти не можна з ціною, яку всі ми платимо сьогодні за остаточне "прощавай, Росіє", — резюмує Камишін.

Нагадаємо, як писали "Коментарі" раніше, ще восени Укрзалізниця оголосила про перехід на нові стандарти обслуговування, аналогічні до тих, які пропонують європейським дипломатам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини