Головна Новини Бізнес новини компаній Що чекає на "Мотор Січ" - прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на "Мотор Січ" - прогнози експертів

Українські експерти пояснили ситуацію, яка склалася навколо "Мотор Січ" і дали свої прогнози про майбутнє підприємства

20 січня 2021, 12:46 comments1765
Поділіться публікацією:

В кінці січня може відбутися позачергові загальні збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ", навколо якого точиться боротьба між китайськими інвесторами (і підтримує їх Олександр  Ярославський, який побував 19 січня в СБУ, куди його викликали в рамках розслідування ситуації навколо ПАТ) і екс-власником контрольного пакета акцій підприємства, керівником компанії В'ячеславом Богуслаєвим. Яке майбутнє чекає  на Мотор Січ,  і чому нинішня влада, як і попередня, ніяк не може вплинути на ситуацію, розбиралися українські експерти.

Що чекає на "Мотор Січ" - прогнози експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Швидше за все, підприємство закриють, співробітників звільнять"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ (у відставці) Олег Стариков вважає, що за нинішніх геополітичних обставин  і слабкості українського керівництва перспектив у "Мотор Січ" немає.

"Швидше за все, це високотехнологічне підприємство буде закрито, люди — звільнені, що створить чергову точку соціальної напруги, — прогнозує експерт. — На жаль, Україна потрапила в "сіру зону" технологічної війни, яка йде між США та Китайською Народною Республікою (КНР)".

За словами Олега Старикова, першим кроком такої війни на нашому полі була "рекомендація" посольства США в Україні призупинити співпрацю з КНР. У тому числі в рамках китайських інвестицій в Мотор Січ. Потім заступник держсекретаря США Кіт Крач заявив, що МЗС України демонтує всі обладнання компанії Huawei, встановлене на відомчих будинках.

"Ну, а те, що Мотор Січ виробляє високотехнологічне озброєння, яке може використовувати національно-визвольна армія Китаю — ще одна причина, чому США взялися щільно за це підприємства і угоду навколо нього", — пояснює Олег Стариков. — Якби США дбали про збереження даного підприємства і всього технологічного циклу, інженерно-технічного персоналу, вони б сам інвестували в нас. Допомогли з певними технологіями, з виходом на ринки збуту США, країн НАТО, інших стратегічних партнерів. Щоб це унікальне підприємство продовжувало працювати. На жаль, цього немає. І минула американська адміністрація, і, думаю, та, що приходить зараз до влади, не розглядають можливість використання військово-промислового комплексу України (одного з найпотужніших за часів СРСР), щоб витісняти ВПК Росії з ринків, куди та постачає зброю і бойову техніку, які використовувалися в колишньому Союзі".

"На кону інвестиційний імідж країни"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль вважає конфлікт навколо ПАТ "Мотор Січ" класичним прикладом того, як в Україні вирішуються проблеми власності щодо великих об'єктів.

"Начебто і закони є, і держава захищає (або декларує це намір) інвесторів. Але особливості українського бізнесу, так би мовити, дозволяють все перевернути з ніг на голову. Ключ від кабінету директора, часто дозволяє наплювати на законні права акціонерів. Ситуація з наглядовою радою і акціонерами ПАТ "Мотор Січ" — це як машина часу, яка повертає нас в рейдерську епоху кінця 90-х", — підкреслює Володимир Коваль.

Однак, зазначає він, в цьому випадку є особливості. А саме — наявність китайського інвестора, що виводить конфлікт навколо ПАТ в дещо іншу площину.

"Це вже не просто боротьба за один великий об'єкт. На кону — інвестиційний імідж країни, — пояснює експерт. — Ситуація з "Мотор Січ" — лакмусовий папірець для влади. Чи зможе держава захистити власника — сигнал для інвесторів про те, що Україна не країна третього світу, де все вирішується підкилимно, в потрібних кабінетах. Ну, а якщо ні — то про програму великої приватизації (я вже не кажу про нарощування обсягів прямих іноземних інвестицій), можна забути".

Як повідомляв портал "Коментарі", китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" почали міжнародний арбітраж з метою стягнення з держави Україна $ 3,5 млрд. Вони кваліфікують дії української влади як експропріацію їх інвестицій в це підприємства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Иван

20 січня 2021, 13:10

Как говорил великий Мао: " Чем хуже, тем лучше."


Новини