Головна Новини Бізнес новини компаній Скандал навколо "Ашана" і АРМи: що сталося із земельними ділянками компанії
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал навколо "Ашана" і АРМи: що сталося із земельними ділянками компанії

В "Ашані" сподіваються, що суд в Україні зможе прийняти справедливе рішення

21 квітня 2021, 16:08
Поділіться публікацією:

Напередодні група компаній "Ашан" звернулася до президента України Володимира Зеленськго з проханням вжити заходів для вирішення ситуації, яка склалася у 2019 році навколо земельних ділянок площею у 26,8 га в селі Лиманка Одеської області.

Скандал навколо "Ашана" і АРМи: що сталося із земельними ділянками компанії

Скандал навколо "Ашана" і АРМи: що сталося із земельними ділянками компанії - фото з відкритих джерел

"У 2019 році група компаній "АШАН" (Ашан Рітейл та Сітрас) зіткнулася з небаченим за розмахом рейдерським заволодінням нашими активами, що відбулося за допомогою та безпосередньою участю державного органу – Національного агентства з розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Земельні ділянки були придбані нами в Одеської області для будівництва ТРЦ із багаторівневою транспортною розв’язкою загальною площею у 26,8 га", — сказано у зверненні "Ашана" до президента.

За словами керівника відділу комунікацій "Ашан Рітейл Україна" Дар'ї Кір'ятської, земельні ділянки були арештовані в рамках кримінальної справи, яка не має ніякого стосунку до "Ашана". Згодом на підставі ухвал суду про арешт, а також про передачу в управління АРМі, які були скасовані, вони були передані в АРМу і незаконно реалізовані.

Переможцем аукціону стало ТОВ "Пелуччо" (Київ). При цьому представники "Ашан Рітейл Україна" вважають, що ціна на продаж ділянок на аукціоні була занижена і не відповідала ринковій. Крім того, Дар'я Кір'ятська зазначає, що "Ашан" не збирався продавати ці земельні ділянки:

"Нормативно-грошова оцінка землі, проведена державою, з огляду на яку визначено розмір податку на землю, становить 206 934 898,68 грн. Експертна оцінка землі, підготовлена в рамках кримінальної справи НАБУ, становить 94 917 489 грн. Вартість, за якою наша земля була продана АРМою, склала 3 529 118,21 грн".

Дарина Кір'ятська стверджує, що компанія "Ашан" на законних підставах придбала земельні ділянки, в установленому порядку зареєструвавши право власності на них, оплативши їх повну вартість.

Компанія вважає незаконним рішення про продаж земельних ділянок, а тим більше торги, які відбулися з явними порушеннями законодавства. Про це, за словами керівника відділу комунікацій, свідчать очевидні факти, в тому числі і те, що на підготовку торгів було виділено всього п'ять днів, а торги відбулися у вихідний святковий день.

"Ми й далі будемо вживати усіх можливих передбачених законом заходів для захисту свого права власності на землю, включно з міжнародними інструментами", — продовжує Дар'я Кір'ятська.

У компанії сподіваються, що до міжнародного арбітражу справа не дійде і справедливе рішення прийме суд в Україні. Представники "Ашана" вважають, що для цього є всі підстави.

"Впевнені, що Україна як держава зацікавлена в економічному розвитку та залученні прозорих зарубіжних інвестицій", — говорить Кір'ятська.

В АРМі ж у відповідь на журналістський запит від порталу "Коментарі" сказали, що в агентство не надходило постанов слідчих суддів або суддів щодо арешту і передачі в управління АРМи земельних ділянок у селі Лиманка Одеської області.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, як зупинити земельне рейдерство в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини