Головна Новини Бізнес економіка Амбіції та реальність: чи вистачить Україні газу власного видобутку
commentss НОВИНИ Всі новини

Амбіції та реальність: чи вистачить Україні газу власного видобутку

Українці зможуть «насолоджуватися» вітчизняним газом, лише знизивши його споживання

9 березня 2021, 14:05 comments5021
Поділіться публікацією:

Вже через кілька років українці можуть розраховувати на повне забезпечення газом вітчизняного видобутку для побутового і не тільки використання. Подібними оптимістичними прогнозами поділився глава уряду Денис Шмигаль на черговій прес-конференції. "Коментарі" не змогли пройти повз таких заяв і вирішили поцікавитися у експертів, наскільки їх можна втілити в життя та чи вони справді схожі на реальність.

Амбіції та реальність: чи вистачить Україні газу власного видобутку

Чи вистачить Україні власного газу? Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Варто відзначити, що крайніми термінами на забезпечення внутрішніх потреб України в газі Шмигаль називає 2024-2025 роки. На думку чиновника, всім необхідним вітчизняним потужностям вистачитиме блакитного палива завдяки новим родовищам.

Заява прем'єра економічно не обґрунтована

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, експерт Growford Institute Віктор Скаршевський пояснює: "Україна видобуває близько 20 млрд кубів, споживає — близько 30 млрд. Населення у нас і так може забезпечуватися газом власного видобутку. "Укргазвидобування" видобуває трохи менше 14 млрд кубів на рік. І стільки ж споживає населення, як безпосередньо, так і через тепло, вироблене з газу".

За словами Віктора Скаршевського, якщо до 2025 року споживання залишити на тому самому рівні, знадобиться наростити видобуток газу на 10 млрд кубів, що вже наперед нереалістично.

"Інший варіант — подальша деіндустралізація, а також щоб домогосподарства значно скоротили споживання, — відзначає експерт. — Глава Кабміну, на жаль, досить часто робить необґрунтовані, а часто і суперечливі заяви. Наприклад, він заявляв, що через 15 років не буде чим виплачувати пенсії — в 2035 році. А кілька днів по тому заявив, що в 2030-му зарплати в Україні можуть бути, як у Польщі. А за таких умов із виплатою пенсій проблем бути не повинно... Аналогічно оцінюю його заяви щодо газу. Вони швидше політичні, ніж економічно обґрунтовані".

Подібні рішення досить довгострокові

Експерт із енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква підкреслює, що добиватися самозабезпеченості газом можна двома способами — збільшуючи внутрішній видобуток і знижуючи споживання.

"Якщо для зниження споживання у нас є резерви (в першу чергу, це населення і теплокомуненерго — ТКЕ), то значне зростання внутрішнього видобутку прогнозувати важко. Такі великі проекти як шельф і видобуток нетрадиційного газу — довгострокові. Вони вимагають інтенсивної геологорозвідки протягом декількох років, потім розробки родовищ (якщо вони будуть знайдені). І результати пошукових робіт зараз передбачити дуже складно", — зазначає Денис Саква.

Тому, впевнений він, потрібно розглядати подібні заяви не стільки як прогноз на наступні п'ять років, скільки як мету, котру слід прагнути досягти, використовуючи комплекс заходів щодо стимулювання енергозбереження та паралельного нарощування видобутку.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що на сході України відбулася неприємна ситуація — в Донецькій області жителям вирішили заздалегідь закінчити опалювальний сезон. Подробиці шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі вдасться дізнатися, у скільки українцям обійдеться газ у березні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

10 березня 2021, 18:21

Ну если надо уменьшить потребление,сделайте лимит,допустим 2000 кубов по 3-350 грн.А кто отапливает небоскребы сделайте по 30-35 грн.И не надо никаких субсидий.Смогут оплатить и нищие,и миллионеры.И все будут экономить.

Alex

10 березня 2021, 16:18

Относительно добычи газа и заявлений некоторых фантазёров - вводим в поиск словосочетание "Саша браслет" и какую мы фамилию увидим рядом? И какое при таком раскладе может быть увеличение добычи газа. Вобщем читайте, просвещайтесь и понимание нашу реальную реальность, а не ту, паралельную, про которую рассказывает ( прям как на Васюковском шахматном турнире) гр. Шмыгль.

Ираида

10 березня 2021, 10:04

Писькобол.

Правдоруб

9 березня 2021, 22:35

ОБМАН ДЛЯ ЛОХОВ!!! Пока олиграхат правит Украиной конечно это все убыточно. А в Украине олиграхат это жидва с Ренатом во главе всех вас к стенке и перестрелять!!! Все выгодно для Украины но без вас евреи!!!

иван

9 березня 2021, 16:13

уже программа была 2014-2020

Иосиф

9 березня 2021, 15:48

а чтобы набранные по объявлению авторы подобных дешевых статей еще и в школе учились, было бы совсем хорошо. ошибки достойные первого класса.


Новини