Головна Новини Бізнес економіка Антимонопольна політика в Україні: за яких умов буде результат
commentss НОВИНИ Всі новини

Антимонопольна політика в Україні: за яких умов буде результат

Чому антимонопольна політика не працює в країні й які реформи потрібні

25 червня 2022, 20:55
Поділіться публікацією:

Агія Загребельська, українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України (2015—2019) під час дискусії розповіла, на чому має грунтуватися антимонопольна політика в Україні й які реформи треба провести задля налагодження конкуренції на ринках.

Антимонопольна політика в Україні: за яких умов буде результат

Фото ілюстративне / Pixabay

На її думку, антимонопольна політика — це передусім захист демократії, коли немає "королів" на ринках й "королів" при владі, це захист національної безпеки, це конкурентноспроможність й вплив країни на міжнародній арені, якісна продукція, робочі місця, зменшення міграції, нормальні ціни та економічна стабільність, а значить інвестиційна привабливість.

Монополії "закривають" ринок в капсулу часу, як видно по тій самій росії — що таке присутність олігархів та монополізм. Наразі ж, говорить експертка, в Україні антимонопольна політика не ефективна. АМКУ (Антимонопольний комітет) повинен захищати розвиток, сприяти економічній конкуренції, та забезпечувати сталість економічної політики.

Три кити антимонопольної політики це: незалежність, спроможність виконувати свої функції, залученість суспільства.

Незалежність АМКУ означає не лише про необхідність налагодження системи призначення та зміни керівництва комітету. Наразі вона залишає бажати кращого, говорить Агія Загребельська та додає, що останні сім років жоден член комітету не досидів свій строк до кінця. Друга умова — це фінансова та політична незалежність. З цим також проблема. АМКУ має отримувати видатки на проведення експертиз, залучення незалежних експертів чи компаній. Протягом останнього десятиліття АМКУ не отримувало такого фінансування. В той час, як за кордоном це звичайна практика.

Щодо політичної незалежності, то експертка додає, що поки політики керують конкурентним відомством, вони будуть шкодити конкуренції.

Щодо виконання повноважень, то АМКУ їх не вистачає. Адже правопорушення в антитрастовій політиці вчиняються саме компаніями-гігантами, що мають значний штат юристів та власної служби безпеки. Звісно, ще потрібна судова реформа. Наприклад, говорить Агія Загребельська, Окружний адміністративний суд Києва може заблокувати розслідування АМКУ. А через рік без проведення розслідування всі напрацьовані матеріали вже не дійсні. Тому без судової реформи антимонопольна не спрацює.

З приводу ролі суспільства в антимонопольній політиці, то наші люди не відчувають на собі результатів антимонопольної політики, додає експертка. Якщо в США тисячі споживачів збираються з колективним позовом проти порушника та йдуть в суд, щоб стягувати шкоду з монополіста, то в нас немає таких прецедентів.

В США споживачі можуть отримати компенсацію витрачених коштів в трикратному обсязі. Там існує ціла галузь юристів, що представляють інтереси потерпілих на умовах "гонорару успіху". В Україні цієї інфраструктури немає взагалі. На українському антитрастовому юридичному ринку більше 90% виступають на захист порушників. Компаній, які захищають споживачів немає, бо на цьому не заробиш грошей.

Як писав портал, на скільки зросте курс долара в Україні до осені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини