Головна Новини Бізнес фінанси На скільки зросте курс долара в Україні: які рішення може ухвалити Нацбанк
commentss НОВИНИ Всі новини

На скільки зросте курс долара в Україні: які рішення може ухвалити Нацбанк

Курс валют в Україні в умовах війни: на скільки здорожчає долар

23 червня 2022, 14:25 comments1203
Поділіться публікацією:

Нацбанк витратив на фіксацію курсу долару на рівні 29,25 гривень за 1 долар США з 24 лютого 8,5 млрд доларів. Поточний курс є заниженим, про це йдеться у презентації директора департаменту монетарної політики НБУ Володимира Лепушинського.

На скільки зросте курс долара в Україні: які рішення може ухвалити Нацбанк

Фото ілюстративне / Pixabay

"У міру посилення здатності валютного ринку до самосбалансування постає необхідність повернення до плавання обмінного курсу та поступового зняття валютних обмежень. Наразі ж перехід до плавання та послаблення валютних обмежень лише створить зайві шоки для економічних агентів, погіршить очікування, змінить масштаб цін у країні на відповідний відсоток, проте тиск на гривню і на міжнародні резерви збережеться", — йдеться в тексті.

Чи відпустить НБУ курс долара й які прогнози щодо валютного ринку в Україні? Експерти висловилися щодо можливих ризиків у фінансовій сфері.

На скільки зросте курс долара в Україні: які рішення може ухвалити Нацбанк - фото 2
На скільки зросте курс долара в Україні: які рішення може ухвалити Нацбанк - фото 3

Богдан Слуцький, фінансово-економічний оглядач, говорить, що фіксований занижений курс долара, про який йдеться, це 29,25 грн за долар. А курс в інших банках та обмінниках є ринковим та становить близько 35,5 гривень за долар. В НБУ зробили немало кроків для того, щоб лібералізувати ринок.

"Були зняті обмеження для банків на встановлення валютного курсу (не більше 10% від офіційного) і дозволено банкам продавати валюти (поки в межах отриманої валюти від клієнтів). Такий крок дозволив створити конкурентні умови на ринку для громадян, оскільки до цього обмінники на вулицях були фактично монополістами і, користуючись цим, поступово послаблювали гривню. Що стосується зафіксованого офіційного курсу, то зараз за ним (за формулою 29,25 +1%) закуповується критичний імпорт, водночас і експортери продають за цим курсом свою виручку. Оскільки часто експортери не хочуть завозити валюту в країну, оскільки не мають великого бажання продавати валюту за заниженим офіційним курсом, то тримають її поки за кордоном", — пояснює експерт.

З огляду на ці причини, додає він, Нацбанк змушений витрачати резерви на фінансування імпорту. Так, лише за травень золотовалютні резерви скоротилися на 7% до 25,1 млрд дол. Це некритичний показник, оскільки покриває 5 місяців імпорту, але динаміка до зменшення вже викликає певні занепокоєння. Особливо, враховуючи те, що сьогоднішній критичний імпорт — це 90% довоєнного імпорту.

На думку Богдана Слуцького, якщо зараз відпустити офіційний курс, то це, по-перше, може мати певні психологічні наслідки і мотивувати людей купувати валюту. Це сприятиме подорожчанню імпортних товарів і послуг, оскільки зараз вони закуповуються за курсом 29,25 грн за долар +1%. А це сприятиме зростанню інфляції.

Верховна Рада вже проголосувала за повернення мита, імпортні збори та ПДВ на імпортні товари, тому вже з липня-серпня вартість закордонних товарів і без відпуску офіційного курсу подорожчає на приблизно на 25%.

"НБУ також у своєму червневому звіті щодо фінансової стабільності порадив уряду і Верховній Раді запровадити ще додаткові митні збори на некритичний імпорт, щоб врівноважити платіжний баланс. Окрім того, до кінця року очікується від міжнародних партнерів у вигляді пільгових кредитів та грантових коштів близько 30 млрд доларів. Це має допомогти забезпечити платоспроможність держбюджету та дещо поповнити валютні резерви. Отже, що маємо станом на зараз: НБУ поступово рухається в сторону скасування обмежень і лібералізації. Проте це робиться достатньо поступово. Не думаю, що Нацбанк відпустить офіційний курс найближчим часом, однак, цілком ймовірно, може підвищити його позначку з 29,25 до умовних 31-32 грн за долар, щоб змотивувати експортерів більш активно завозити виручку в країну, але при цьому залишити за собою право контролювати ситуацію", — наголошує оглядач.

Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio зазначає, що повернення до ринкового ціноутворення курсу валют буде дуже поступовим, щоб не було шоку для економіки та щоб можна було захистити критичні потреби України. Наприклад, повернуто податки на імпорт.

"Після зниження темпів зростання імпорту в країну правителі дійдуть рішення про відмову від фіксованого курсу гривні щодо долара. Зазначимо, що з початку війни курс зафіксовано на рівні 29,25 гривні за долар США. Рішення відпустити гривню у вільну конвертацію буде прийнято, оскільки влада країни намагається зберегти формальні рамки достатності золотовалютних резервів (ЗВР), щоб не оголошувати дефолт. Якщо не відпустити гривню, то треба буде й надалі витрачати ЗВР на курсову стабільність. А крім валютного ринку, країні ще потрібно покривати раніше взяті боргові зобов'язання, інакше доведеться оголошувати дефолт. Виходить, що високий курс долара менш критичний владі, як ймовірність оголошення дефолту", — підкреслює експерт.

На його думку, для населення зростання курсу валюти буде критичним лише з погляду купівлі імпортних товарів, адже й запаси, і нові постачання дорожчатимуть.

Якщо ціни на опалення та енергоресурси загалом не стануть критично високими, оскільки Україна вже зупинила експорт газу закордон, щоб накопичити достатній рівень на опалювальний сезон. 13 червня Кабінет Міністрів України заборонив експорт мазуту, вугілля та газу, що видобувається на українських родовищах, встановивши на зазначені групи товарів нульові квоти.

То продукти харчування збільшаться в ціні значно, тому що через дорогий долар і євро купувати паливо для автомобілів потрібно буде ще на 40-50% вище за поточні ціни.

"Якщо зростає експорт, є приплив інвестицій, економіка розвивається, інфляція низька та стабільна, тоді гривня зміцнюється. Якщо ціни на експортні товари падають, зменшуються постачання за кордон, інвестори не готові інвестувати та навпаки виводять дивіденди, інфляція різко зростає, населення не довіряє гривні, купуючи валюту – гривня послаблюється. Виходячи з оцінок, що ВВП України впаде на 45%-50%, ми можемо очікувати, що після ухвалення рішення про ринкове ціноутворення гривня впаде на 45-50%. Якщо зараз курс 29,25 за долар, то становитиме близько 42-45 гривень за долар. На готівковому ринку, у спекулянтів, курс продажу долара буде ще вищим. А от купуватимуть валюту у населення за заниженим курсом. Це стане ще одним періодом наживи для тих, хто займається валютними спекуляціями. Виходить, що заробити на падінні гривні зможуть ті, хто давно цим займається", — додає Олександр Болтян.

Як писав портал, чи об'єднає уряд три податки в один, зменшивши податкове навантаження на бізнес.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Солидарен

24 червня 2022, 07:47

Гайдай, умничка, с очередным заданием справился "Защитники Северодонецка будут отходить из города на новые, более укрепленные позиции. Рашисты почти разрушили Северодонецк, критическая инфраструктура уничтожена вся, повреждено 90% города, 80% жилых домов придется сносить – восстановлению они не подлежат". Досиделись в городе до последнего целого дома и как всегда, потом сдали. Осталось последнее задание, дождаться пока расхерачат Лисичанск, отчитаться и сдать город. И Гайдай герой, выполнил поставленную задачу еще в 2014 году - уничтожить Луганскую область. Тварь нацисткая, зачем там было сидеть, не было бы там вас никто бы город не расхерачил и жители не погибли бы.

Донбасс

23 червня 2022, 19:44

"ВСУ возможно придется отступить из под Лисичанска, дабы избежать окружения" – Очередная победа Гайдая. Ура, Ура, Ура. А куда вы сваливаете, подождите, еще же не все дома там расхерачили. Какая же мерзкая бородатая Тварь, харю разъел. Рашисты твари еще те, но Гайдай тварь, зачем было там сидеть, ждать пока расхерачат там все дома, а потом все равно сдать всю область, сразу надо было валить от туда, ВСУ целей было бы, так нет, надо все дома развалить и потом только сдать. Настоящий нацик. Герой.


Новини