Головна Новини Бізнес податки Об'єднання трьох податків в єдиний: чи можливо зменшити податкове навантаження
commentss НОВИНИ Всі новини

Об'єднання трьох податків в єдиний: чи можливо зменшити податкове навантаження

Експерти пояснили, чи можливо в Україні скоротити розмір основних податків: ПДФО, ЄСВ та воєнного збору

21 червня 2022, 16:15
Поділіться публікацією:

Об'єднання трьох податків в єдиний: чи можливо зменшити податкове навантаження

Фото ілюстративне / Pixabay

Серед економістів тривають дискусії, чи можливо об’єднати ПДФО, військового збору та ЄСВ в один податок та зменшити його відсоток  до 25.  Наразі українські роботодавці платять 18% ПДФО, 1,5% військового збору на кожного працівника. Протягом минулого року держбюджет та соцфонди отримали надходжень від ПДФО, військового збору та ЄСВ майже 700 млрд грн.

Якщо ж замінити ці податки одним, то в мирний час їх сума становитиме приблизно до 422 млрд гривень. Це може призвести до зростання дефіциту зведеного бюджету в 2 рази — до 9% ВВП. Експерти пояснили, чи варто владі все таки зменшити податки для українців?

Економічний оглядач Олександр Морщавка говорить, що загалом об'єднання трьох податків в один — ідея непогана, але не на часі.

"Подібна ініціатива обговорювалась в експертному середовищі після Революції Гідності. Втім, як на мене, зводити відрахування в один котел саме зараз не варто. Така реформа не робиться нашвидкоруч і під ракетні обстріли. Це може розблокувати фіскальну систему й навести хаос в ній. В теорії модель єдиного спільного податку виглядає логічною, але треба ще зрозуміти для якого саме бізнесу її слід застосовувати аби платники не знайшли для себе лазівок уникнути виплат. Зараз, гадаю, слід утриматись від радкальних фісальних реформ. Зокрема, і від підвищення стягнень до бюджету, навіть попри дефіцит коштів", — зазначив експерт.

Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький вважає реалізацію такої ініціативи нереалістичною в тих умовах, в яких перебуває українська економіка. Однією з причин є зростання дефіциту бюджету через скорочення надходжень від митниці, податкової, з експортних операцій тощо. За даними Мінфіну, щомісячний дефіцит бюджету становить близько 5 млрд доларів. Доходи держбюджету зараз значно нижче довоєнних показників. Українська влада навряд чи зараз піде на зменшення податків.

"Питання щодо оптимізації оподаткування розглядалися ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Планували зменшити доходи фізичних осіб —  уполовину. Наприклад, зараз 19,5% (18% плюс 1,5% військовий збір), а хотіли 10%. Мали також у Податковому комітеті ВР дві концепції щодо ЄСВ. Перша ініціатива: не чіпаємо ЄСВ, залишивши його на рівні 22%, а ПДФО зробимо 10%. Другий варіант: об’єднуємо три податки ПДФО, військовий збір і ЄСВ, але зменшуємо тоді до 25% (станом на зараз це 41,5%)", — наголошує експерт.

Спроби зменшення податків були, наприклад, у 2016 році знизили ставку ЄСВ й це спричинило дефіцит бюджету.

"Тому, у зв’язку з цим, і до початку повномасштабного вторгнення з цими концепціями не дуже погоджувалися у Міністерстві фінансів. Була досить глибока дискусія. Мінфін можна зрозуміти, адже різке зменшення ставок оподаткування призведе до різкого скорочення доходів до бюджету усіх рівнів. Якщо зменшуються доходи, відповідно, доведеться зменшувати видатки, а це вже не так і просто зробити. Саме тому оптимізація оподаткування має йти паралельно з відмовою від практики ухилення від оподаткування. Тобто якщо ми робимо першу частину (зменшуємо податки) і вводимо одну з найменших ставок оподаткування доходів у Європі, то, з іншого боку, ми маємо розраховувати на те, що суспільство відмовиться від практик ухилення від оподаткування", — додає Богдан Слуцький.

Як писав портал, чи допоможе банкам і громадянам списання та замороження кредитів за певних умов.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини