Головна Новини Бізнес економіка Авторинок в Україні: яка ситуація на ринку та які прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Авторинок в Україні: яка ситуація на ринку та які прогнози

Як зменшилися обсяги продажу автомобілів в Україні в період війни

5 липня 2022, 16:50
Поділіться публікацією:

За даними Укравтопрому, в червні на українському ринку нових легкових автомобілів продали 2,9 тис. машин, в порівнянні з попереднім місяцем обсяг зріс на 14%, але це на 67% меншим ніж торік. Які прогнози щодо розвитку авторинку після повернення мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня? Чи зросте в найближчі роки попит на електроавтомобілі? Про це розповіли експерти.

Авторинок в Україні: яка ситуація на ринку та які прогнози

Фото ілюстративне / Pixabay

Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький говорить, що є низка причин, які можуть пояснити значне зменшення попиту на нові автомобілі в середині країни порівняно з показниками минулого року.

"Безумовно, найголовніша причина — це початок повномасштабної війни рф проти України, яка призвела до суттєво скорочення бізнес-активності в державі, а відповідно значно знизилася платоспроможність громадян. Ще однією причиною, яка також є похідною від війни, — це кратне подорожчання автомобільного пального та його дефіцит, який досі повністю неурегульований. Не менш важливою причиною зменшення попиту на нові автомобілі в середині країни була донедавна працююча можливість безмитного ввезення вживаних автівок без плати будь-яких митних зборів та податків (окрім пенсійного внеску). Тобто для громадян набагато привабливішим було завезти авто з-за кордону без податків і вистояти при цьому багатокілометрову чергу на кордоні, ніж переплачувати за купівлю нової автівки одразу в Україні, імпортованої до цього зі сплатою усіх обов‘язкових платежів до держбюджету", — наголошує експерт.

Після повернення оподаткування та митних платежів за ввезення вживаних авто, на думку оглядача, значно зменшить попит на такі автомобілі порівняно з показниками минулих місяців.

"Однак, на жаль, значно не призведе до пожвавлення внутрішнього автомобільного ринку, оскільки, по-перше, актуальна проблема низької платоспроможності громадян, а, по-друге, все ще залишаються великі ризики пошкодження авто через ризики війни, які багато страхових компаній страхувати не мають великого бажання. Що стосується електрокарів, то впевнений, що за ними майбутнє і попит на них серед українців буде тільки зростати. Цьому сприятиме бажання уникнути проблем дефіциту та подорожчання пального, а також залишається законодавча можливість ввозити електроавтомобілі з-за кордону без сплати податків та митних платежів, що збільшує вигідність купівлі такого варіанту порівняно з класичними автомобілями", — додає Богдан Слуцький.

Олександр Морщавка говорить, що наразі, незважаючи на воєнний час, попит на нові авто стабільний. Втім, стрімке падіння продажів, якщо порівнювати з роком минулим цілком логічне.

"Доходи населення через війну скорочуються. Втім потреба в легковиках — висока. Витрати на власний транспорт для багатьох зараз в пріоритеті, бо може допомогти переміститись в більш безпечне місце. Ринок нових машин останні кілька місяців пригальмував і через безмитне оформлення авто на єврономерах. Так звані "євробляхи" збили попит на іномарки з конвейєра. Втім зрозуміло, що митні стягнення необхідно було повертати заради бюджетних доходів. З іншого боку скасування "нульового" акцизу "заморозить" імпорт вживаних авто з-за кордону та призведе до підвищення цін на новий транспорт в Україні", — пояснює експерт.

На думку Олександра Морщавки, наразі не можливо дати точний прогноз щодо електрокарів, але електричні засоби пересування завойовують ринок.

"Про електромобілі я би утримався від прогнозу. Зрозуміло — це перспективний ринок як з боку дефіцитних нафтопродуктів, так і з боку їх екологічності. Але поки що в умовах обвалу доходів — це не є масовою покупкою. З електротранспорту вже зараз шалений попит на електросамокати та електровелосипеди", — говорить він.

Як писав портал "Коментарі", як війна впливає на ситуацію на ринку нерухомості та які прогнози.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини