Головна Новини Бізнес економіка Безробіття в Україні: яка реальна ситуація й чого очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Безробіття в Україні: яка реальна ситуація й чого очікувати

Експерти пояснили, які наслідки для економіки України має зростання безробіття й чому офіційні дані відрізняються від реальної ситуації

31 травня 2022, 16:30 comments2730
Поділіться публікацією:

Безробіття в Україні: яка реальна ситуація й чого очікувати

Фото ілюстративне / Pixabay

В Україні триває війна, мільйони виїхали за кордон, втратили роботу, житло. Станом на кінець травня, через три місяці повномасштабної війни з рф, в країні нараховується 307 619 безробітних, на 20,2% менше, ніж в 2021 році. Якщо порівняти кількість безробітних в січні 2022 та в травні, то їх кількість зросла, за офіційними даними, на 4,3%.

Найбільше в процентному відношенні зріс рівень безробіття в Сумській області (+45%), Києві (+32,2%) та області (+23,9%), Закарпатській області (+19,3%), Волинській області (+17,9%). Івано-Франківська область, Львівська, Тернопільська, Чернівецька, Вінницька – показали падіння безробіття з початку року близько – 10%. В той же час на сайтах вакансій Rabota.ua зареєстровано 190 резюме на одну вакансію (43 резюме на одну вакансію в 2021 році). На Work.ua 172 резюме на вакансію проти 35 резюме на робоче місце в 2021 році.

"Цифри для мене дуже дивні. Ще раз вони офіційні, що може не відображати реальну ситуацію. Думаю, що багато в чому вони пов'язані з тим, що мільйони наших громадян, які залишилися без роботи, виїхали за кордон (відповідно не стають на облік безробіття). А хто залишився, мають проблему з документами офіційно оформити безробіття. Цифри лише побічно показують тенденцію (умовно ми не знаємо, скільки з безробітних виїхали, а скільки залишилися). Та й ситуація наприкінці травня дуже відрізняється від ситуації на початку квітня", — написав депутат Ярослав Железняк.

Максим Орищак, аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) пояснює чому такі відмінності в статистичних даних офіційних та реальній ситуації на сайтах вакансій. За його словами, похибка офіційних релізів України можлива з різних причин.

"По-перше, не всі дані встигають фіксувати. По-друге, багато хто працював неофіційно, і втрата ними робочих місць не враховується у статистиці. По-третє, багато українців вийшли на ринок праці онлайн, бо не треба в офіс ходити. Розбіжність офіційних даних та опитувань – це нормальна практика. Так, фактично, могли ще не звільнити співробітників, наприклад, і компанії мають якісь зобов'язання перед співробітниками. А за фактом на роботу вже ходити не просять, бо закривають компанію. Будь-які зміни трудових відносин займають час на оформлення. Імовірно, що коли статистичні підрахунки проведуть уже через місяць-два, то різниця у відповідях на опитування та офіційних буде меншою", — наголошує експерт.

З іншого боку, він зазначає, що відтік населення із країни з початку війни становив майже 6,74 млн осіб, це близько 15% населення країни. В майбутньому експерт прогнозує трудову міграцію чоловіків після завершення бойових дій та відкриття кордонів.

"Якщо виїжджали ключові співробітники, або власники бізнесу – це означає, що робота бізнес-юнітів призупинялася і всі втрачали робочі місця. Логічний висновок, що економіка України через слабкість ринку праці страждатиме. Казна держави недоотримає гроші за податковими відрахуваннями, купівельна спроможність населення знижуватиметься, банківський сектор страждає, оскільки заборгованості за кредитами не скорочуються, а через втрату робочих місць спостерігатимемо відтік за депозитами", — пояснює аналітик.

Як повідомляє Опендатабот, від початку війни в Україні зареєстровано 28 442 ФОПи та 4 584 нових компаній. За даними компанії Poster POS, наразі в Україні функціонують 68% закладів харчування. Також українці стали більше купувати онлайн — обсяги продажів становлять 85% від довоєнних показників.

Як могло б вплинути на економіку скасування ПДВ для всього бізнесу та чи допомогло б це зростати економіці в умовах воєнного часу розповіли експерти для порталу "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Даша

31 травня 2022, 20:35

Як не дивно, люди справді багато купують онлайн. В мене на Віоліті навіть активність покупців за останній місяць збільшилася


Новини