Головна Новини Бізнес податки Чи потрібно в Україні скасувати ПДВ й що це дасть для економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібно в Україні скасувати ПДВ й що це дасть для економіки

Експерти розповіли, який вплив на бізнес має неповернення ПДВ та чи допоможе скасування податку

4 травня 2022, 13:34
Поділіться публікацією:

Уряд підтримує український бізнес та ухвалив з 24 лютого 2022 чимало нормативних документів щодо звільнення від сплати ПДВ деяких категорій підприємців та запровадження спрощеної системи оподаткування. Як могло б вплинути на економіку скасування ПДВ для всього бізнесу та чи допомогло б це зростати економіці в умовах воєнного часу розповіли експерти.

Чи потрібно в Україні скасувати ПДВ й що це дасть для економіки

Фото ілюстративне / Pixabay

За словами співзасновника Аналітичної консалтингової агенції "Українська Фабрика Думки", кандидата наук держуправління Юрія Гаврилечка, Кабмін досі ще не може повернути ПДВ за січень 2022, а це 17 млрд. грн й проблема не в тому, що наразі в країні війна й зменшилися потоки податків до бюджету. В такому разі Міністерство фінансів може лише запропонувати підприємцям замість повернення живих грошей чекати, поки гроші з'являться, або взяти повернення амортизаційними облігаціями по 10% річних, номінальна вартість від 1000 грн й термін дії облігацій буде три роки. Й така пропозиція буде, на думку експерта, цілком слушною, але вона має свої нюанси.

"На сьогоднішній момент, втім, як і на вчорашній та позавчорашній — ПДВ лише заважає розвиватися економіці та суттєво гальмує оборотність грошей (а отже і стопорить ефект мультиплікації, що робить безглуздим розвиток стартапів в Україні). Мало того, якщо експорт починає зростати... так держава часто нездатна здійснити повернення ПДВ вчасно. Тим самим заганяючи бізнес у пастку кризи нестачі обертання і, потім, ліквідності. Поруч із цим стимулюючи зростання інфляції, оскільки за тими ставками кредитування, які є лише інфляція здатна дати можливість розрахуватися по кредитам", — наголошує Юрій Гаврилечко, акцентуючи увагу на тому, що ПДВ треба скасувати.

Також він пояснює, що основна частка ПДВ — це ПДВ на імпорт (в середньому — у 3 рази більше, ніж ПДВ на вироблені всередині країни товари) — при паритеті експорту та імпорту ефект "бюджетоутворюваності" — нульовий, при превалюванні експорту над імпортом він стає негативним (тобто віддавати треба більше, ніж отримали або тягнути з поверненням).

"Частка внутрішнього ПДВ щодо Держбюджету не перевищувала за останні 20 років 10% — превалювання імпорту над експортом, яке у нас спостерігається з 2005 року, призводило і призводить до зростання інфляції внаслідок девальвації та очікувань девальвації", — підкреслює експерт.

Весь час НБУ стримувало інфляцію за рахунок золотовалютних резервів, але у воєнний час необхідно змінювати підходи до оподаткування, щоб прискорити оборотність грошей.

Максим Орищак, аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) вважає, що наразі це питання не на часі, більше актуальною є підтримка бізнесу відсутністю додаткових платежів, але ПДВ таки треба скасувати.

"Якщо говорити про відміну ПДВ, то це підтримка для підприємств, але не для населення. Навряд чи в умовах падіння економіки, війни, високих цін на енергоресурси та недоотримання прибутку підприємства готові переносити ризик на себе, не розуміючи, коли закінчиться війна", — говорить експерт.

З іншого боку експерт наголошує, що скасування ПДВ стало б допомогою для підприємств, оскільки уповільнення грошових потоків створює додаткові кризи. Однією з таких криз була ситуація в 2019 році, коли підприємства не мали додаткових фінансових ресурсів.

"У такому потоці затримка повернення ПДВ з боку держави, яка з різних причин не може виконати свої зобов'язання, це просто економічний шок. Якщо говорити про відміну відшкодування ПДВ, то держава фактично запустить спіраль неплатежів. Вирішити питання неповернення ПДВ із січня можна лише маючи у пріоритеті підтримку бізнесу. Але в період війни, коли потрібно фінансувати армію, всі гроші вже розподілені і навряд чи буде виділено фінансування з ПДВ", — додає Максим Орищак.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти розповіли, чим насправді небезпечне зростання цифрових активів для економіки країни і громадян.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини