Головна Новини Бізнес фінанси Чим насправді небезпечне зростання цифрових активів для економіки країни і громадян
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим насправді небезпечне зростання цифрових активів для економіки країни і громадян

Які ризики несуть віртуальні активи для українців

1 травня 2022, 16:05
Поділіться публікацією:

В Україні легалізовано віртуальні активи. В майбутньому є перспективи розвитку електронної платіжної системи, де будуть використовуватися електронні гроші. Ними можуть стати криптовалюта або електронні гривні. Які ризики несе в собі застосування електронних коштів та використання  цифрових активів для економіки країни і громадян розповіли експерти.

Чим насправді небезпечне зростання цифрових активів для економіки країни і громадян

Фото ілюстративне / Pixabay

З цифровими активами не все так просто й є ризик стати жертвою спекуляцій або хакерських атак, тобто просто втратити кошти. Тому вони несуть загрозу як економіки країни, так світової економіки, й населення різних країн, вважає експерт, аналітик компанії Esperio Олександр Болтян. Адже світова економіка пов'язана з прибутками та вкладами кожної окремої людини, тобто купівельної спроможності населення та того, як воно платить податки.

Громадяни часто вкладаються у криптовалюту, яка не захищена банківською системою й не має гарантій зростання того прибутку, який обіцяють вкладнику. Почувши про великі відсотки з віртуальних активів, людина вкладається не роздумуючи. Тут виникає ризик того, що вона втратить  гроші з різних причин — або курс буде коливатися через зовнішні впливи, або вона потрапить на шахраїв, або її заощадження у віртуальному світі можуть вкрасти хакери. Таких випадків вже чимало. За роки існування цифрових активів були розроблені різні тактики їх крадіжки, чи порушення роботи технології Цифрових Активів.

"Іронія теперішнього часу наступна. Коли людина обирає банк, наприклад, він намагається знайти максимально безпечну структуру, максимально вигідні умови вкладення, покласти на банківський рахунок суму грошей, яку точно покриває фонд гарантування вкладів. А коли людина чує про тисячні відсотки прибутковості криптовалют, які нічим не захищені, і гарантій отримання прибутку насправді немає – йде на ризик, майже не замислюючись. Це працює жадібність. Бажання ризикнути й отримати велику вигоду набагато вище за бажання отримати реальну прибутковість за банківськими вкладами, або втратити гроші зовсім. Зазначимо, що цифрові активи схильні до більшого, ніж зазвичай, ризику зловживання ринком, маніпулювання ринком та інсайдерських угод з боку учасників ринку через відсутність регулювання, нагляду, контролю над ринком та/або ліквідності. Держави вже розуміють усі підводні камені цифрових активів, а от люди — ні. Держави, при цьому, мають захищати збідніле населення", — говорить Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio.

Співзасновник Аналітичної консалтингової агенції "Українська Фабрика Думки", кандидат наук держуправління Юрій Гаврилечко також додає, що ризики не лише в тому, що гроші можуть вкрасти чи вони "згорять", а й в тому, що електронні гроші не є власністю користувача, а з виведення криптовалюти виникають інші проблеми.

"Для електронних платежів і для криптовалюти є спільний ризик — залежність від джерел електроенергії та мережі Інтернет. І є особливі ризики, які походять з природи цих систем. Електронні гроші — це не ваша власність, а... власність емітенту. А всі інші лише є користувачами електронних грошей. Відповідно від емітенту залежить чи зможете ви їх використати чи ні. Криптовалюта — це ваша власність, але доступ до її конвертації у гроші залежить від сторонніх інструментів, які ви не контролюєте. Наразі, наприклад, росіяни не можуть використовувати сервіси найбільших криптобірж через блокування доступу до них з боку адміністрації бірж", — наголошує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", які перспективи застосування в Україні криптовалюти та електронної гривні й в чому їх відмінність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Партия 5.10

1 травня 2022, 15:22

Ага, все очень "страшно", и "только государство может защитить", ага !? А на деле мы имеем вечно падающую гривну, дикие налоги, дикие кредиты и постоянную инфляцию, а с первого мая так вообще Приват в одностороннем порядке аннулировал все карты "бонус плюс" в пользу якобы ВСУ, по сути не спрашивая своих 20-25 млн клиентов, чего небыло ни в одной стране нормального мира даже во время второй мировой войны !!! Именно гривна и государство виновато в тотальной бедности украинцев и как следствие - начала войны, которую развязала фашистская россия, - с богатыми не воюют !


Новини