Головна Новини Бізнес економіка Бізнес розкритикував валютні обмеження НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнес розкритикував валютні обмеження НБУ

У ЄБА закликають регулятора переглянути деякі з них

11 вересня 2022, 11:40
Поділіться публікацією:

НБУ постановою від 24 лютого №18 ввів тимчасові валютні обмеження для забезпечення макроекономічної стійкості країни в умовах війни. Другого вересня регулятор оновив їх, пом'якшивши низку. Наприклад, українським позичальникам дозволено сплачувати процентні платежі за відповідними кредитами шляхом переказу інвалюти за кордон. Однак, як зазначають у Європейській Бізнес Асоціації, цією нормою не можуть скористатися компанії, у яких дата сплати процентних платежів не припадає на період із 24 лютого по 10 серпня 2022 року. Причина в тому, що під датою сплати процентних платежів за кредитним договором слід розуміти кінцеву (найвіддаленішу) дату, визначену умовами кредитного договору для своєчасного виконання такого платежу.

Бізнес розкритикував валютні обмеження НБУ

Валютні обмеження ускладнюють ведення бізнесу

Також в організації критикують НБУ за заборону на купівлю бізнесом валюти до витрати наявної. При цьому банкам не дозволяється припиняти валютний нагляд за дотриманням українським бізнесом граничних термінів розрахунків щодо операції з експорту чи імпорту товарів на підставі документів щодо припинення зобов'язань шляхом взаємозаліку.

На думку бізнес-спільноти, ці норми значно обмежують право бізнесу на здійснення операцій із валютою. Як приклад наводять компанії, у структурі бізнесу яких є експортна частина, зобов'язання перед закордонними споживачами з ремонту та обслуговування техніки, а також ті, які потребують просування брендів та товару на цих ринках.

Тому EBA пропонують регулятору переглянути деякі обмеження. Зокрема, збільшити ліміти за безготівковими розрахунками за товари та послуги за кордоном із використанням гривневих корпоративних платіжних карток. Також необхідно задовольнити потреби страховиків у виконанні своїх обов'язків щодо сплати перестрахових премій за договорами перестрахування з перестраховиками-нерезидентами. Крім того, у Європейській Бізнес Асоціації очікують від НБУ доповнення переліку винятків із заборони на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей клієнтів уповноважених установ з метою забезпечення можливості здійснювати поточні розрахунки з міжнародними платіжними системами, де прямим учасником є оператори поштового зв'язку. Останнє пропонують поширити на операції з перерахування накладених платежів у гривнях та іноземній валюті, що стягується з одержувачів міжнародних поштових відправлень на території України.

Як ми писали раніше , НБУ прийняв ухвалу, яка передбачає, що для того, щоб розрахуватися валютою, бізнес зобов'язаний спочатку витратити наявну, і тільки після цього може виходити з покупкою на валютний ринок України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини