Головна Новини Бізнес економіка Чи варто зараз купувати долар і що буде з курсом у грудні: експерти озвучили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто зараз купувати долар і що буде з курсом у грудні: експерти озвучили прогноз

Експерти вважають, що реальна інфляція за підсумками року точно буде двозначною

29 листопада 2021, 10:55 comments9063
Поділіться публікацією:

Експерти для видання "Коментарі" озвучили прогноз курсу валют та інфляції в Україні у грудні, розповівши, які зміни можуть статися й чому.

Чи варто зараз купувати долар і що буде з курсом у грудні: експерти озвучили прогноз

Курс валют - фото з відкритих джерел

На нас чекає черговий виток подорожчань та зниження купівельної спроможності гривні

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re:Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко прогнозує, що у першій половині грудня продовжиться тенденція повільної девальвації гривні до долара.

"Це пов'язано з виведенням, що триває, не резидентами 2 млрд. грн доходів з облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і торгами Кабміну та інвесторів, що тривають, щодо нових умов розміщення облігацій. Зараз курс долара може досягти позначки 27,5 гривень за долар", – вважає Оксана Чепіжко.

Вона також нагадує необхідність додаткової закупівлі НАК "Нафтогаз" обсягу газу на спотовому ринку, що викличе тижневий дисбаланс пропозиції на валютному ринку.

"Але вже з третьої декади грудня, коли експортери почнуть продавати надлишки валюти на міжбанку, ситуація вирівняється. Долар має повернутися у звичний коридор 27-27.20. Тому піддаватися паніці та кидатися купувати долар зараз не варто", – радить експерт.

Щодо інфляції, то закладений у проекті бюджету-2021 параметр (менше 8%) є нереалістичним, зазначає Оксана Чепіжко. На її думку, реальна інфляція за підсумками року буде точно двозначною.

"Нас чекає черговий виток подорожчання та зниження купівельної спроможності гривні на тлі недостатнього щодо інфляції підвищення мінімальних соціальних стандартів", – резюмує експерт.

Якщо не буде нових штамів ковід-19 чи іншого, що може різко обвалити світовий ринок, у тому числі фондовий, то нічого екстраординарного у грудні не станеться

Голова Національної Ради економічного розвитку та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко звертає увагу, що на сьогодні є фактори, які можуть різко (протягом двох-трьох тижнів) негативно вплинути на розвиток соціально-економічної ситуації. При цьому відсутні фактори, які можуть позитивно вплинути.

"Серед негативних факторів (і світових, і внутрішньоукраїнських) – ковід, який упродовж двох років дуже серйозно впливає на всі економічні процеси. Також для України залишається ризик можливої ескалації воєнного конфлікту з Росією. Саме ці два фактори сьогодні можуть швидко впливати на ситуацію, змінювати її кардинально", – пояснює Олексій Дорошенко.

Якщо негативні чинники не зіграють своєї ролі у грудні, то побачимо фактично те саме, що відбувається сьогодні, вважає він.

Експерт продовжує:

"Соціально-економічна та фінансова ситуація вкрай складна. Але ми досить звикли до цього за останні роки. Так, система зараз погана, але вона збалансована. І якщо не буде нових штамів ковід-19 чи іншого, що може різко обвалити світовий ринок, у тому числі фондовий, то нічого екстраординарного в останній місяць року не станеться. Держава продовжує запозичення за допомогою ОВДП, продовжує співпрацю з МВФ. Все як і раніше. Але при цьому інфляція виходить за межі запланованого. Вона точно буде двозначною, вище 10%. Курс долара зараз підвищується – вже майже 27. Але у держбюджеті було закладено 28,6. До того ж, традиційно у грудні починають продавати валюти і просто люди (їм необхідно купувати подарунки) та бізнес (необхідно сплачувати податки наприкінці року). Відповідно, курс гривні, який зараз відкотив до 26,9 за 1 долар, у першій декаді грудні може повернутися до більш звичної позначки 26,3".

Раніше експерт для порталу "Коментарі" озвучив прогноз цін на нерухомість у грудні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини