Головна Новини Бізнес економіка Чому з’явилися заяви про проблеми з виплатами пенсій та зарплат: як змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з’явилися заяви про проблеми з виплатами пенсій та зарплат: як змінити ситуацію

Економічний блок уряду занепокоєний ліквідністю системи державних фінансів в січні і лютому

29 грудня 2023, 13:22 comments1720
Поділіться публікацією:

Україна підходить до кінця року із тривожною фінансово-економічною ситуацією. Bloomberg пише, що прем'єр Денис Шмигаль запросив термінову зустріч із донорами через те, що наша країна зіткнулася із виключно високою невизначеністю бюджету на 2024 рікМіністр соціальної політики Оксана Жолнович попереджає, що очікуваної індексації пенсій може не статися, якщо Захід не надасть нам необхідної допомогиПерший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко з тієї ж причини не відкидає навіть затримок пенсій та зарплат бюджетниківЯкі очікування від 2024-го щодо фінансово-економічного становища України? Що може його покращити? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Чому з’явилися заяви про проблеми з виплатами пенсій та зарплат: як змінити ситуацію

Зарплата в Україні. Фото: з відкритих джерел

Відтермінування допомоги створює в бюджеті касовий розрив, який покрити повністю неможливо

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран розмірковує наступним чином:

"Я думаю, що економічний блок уряду занепокоєний саме ліквідністю системи державних фінансів в січні і лютому. Як правило, ці місяці для України сезонно найтяжчі. Відтермінування допомоги створює в бюджеті касовий розрив, який покрити повністю неможливо (звісно, без тимчасового втручання НБУ чи державних банків через викуп ОВДП)".

Високої оцінки, вважає Віталій Шапран, заслуговує спроба нашого прем’єра, користуючись нагодою підняти питання передачі Україні заморожених російських активів.

"Це сильна політична позиція, – акцентує експерт. – Вона прямо натякає країні-агресору, що затягування війни призведе до повної конфіскації всіх її резервів, заморожених на Заході (які зараз поки ще мають статус заморожених активів)".

З такою економічною політикою жодна допомога не допоможе

У експерт Української фабрики думок Юрія Гаврилечко, спираючись на заяви урядовців, складається таке враження, що чинному уряду простіше піти у відставку – і "повісити" питання вирішення всіх фінансово-економічних проблем вже на нових членів Кабміну. Тому, вважає він, з'явилися заяви від низки міністрів про необхідність значного підвищення податків, скасування індексацій соціальних виплат, підготовку бюджетників та пенсіонерів до затримок зарплат та пенсій тощо.

"Уряд Шмигаля зіткнувсь не з "високою невизначеністю бюджету", а з наслідками своєї роботи та діяльності парламенту в соціально-економічній сфері, – пояснює Юрія Гаврилечко. – Коли й уряд, й парламент з якогось дива вирішили, що війни вже немає – і економіка спокійно може працювати в режимі мирного часу. Саме таким бюджетом мирного часу за структурою доходів та видатків став поданий урядом та ухвалений парламентом Держбюджет 2024. Уряд як не чув, так і не чує всіх експртів, які вже не перший рік поспіль говорять та пишуть одне й те саме: під час війни економіку потрібно переводити на воєнні рейки!".

Мобілізація, акцентує представник Української фабрики думок, має починатися із "мобілізації станків", а не людей. Бо неможливо, пояснює він, вести тривалу війну за рахунок винятково зовнішньої допомоги.

"Неможливо, – продовжує Юрій Гаврилечко, – намагатись розвивати воєнну економіку завдяки придушенню бізнесу податками та перевірками мирного часу. Неможливо водночас витрачати сотні мільярдів гривень на заміну бруківки, будівництво стадіонів та закупівлю барабанів для бомбосховищ – і сподіватися на те, що військові потреби та соціальні виплати будуть закривати партнери".

Тож Кабміну Шмигаля, впевнений експерт, варто не зустрічі з донорами проводити, а готувати передачу справ іншому новому уряду.

"Бо все, що може цей – він вже виклав у "Національній стратегії доходів": ліквідація спрощеної системи оподаткування, введення прогресивної шкали оподаткування доходів громадян, підвищення ренти та акцизів, введення оподаткування приватних грошових переказів по ставці 18%, ліквідацію всіх податкових пільго тощо. Тобто, бачення економічної політики чинного уряду досить просте і визначається двома словами: "пограбувати всіх". З такою економічною політикою жодна допомога не допоможе", – констатує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — фінансово-економічні підсумки 2023 року: з яким прогнозом Україна входить у 2024-й.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини