Головна Новини Бізнес економіка Фінансово-економічні підсумки 2023 року: з яким прогнозом Україна входить у 2024-й
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансово-економічні підсумки 2023 року: з яким прогнозом Україна входить у 2024-й

Перші місяці 2023-го ми переживали з масовими відключеннями електроенергії, потім зіткнулися з проблемами експорту морськими шляхами та блокадою західного кордону

27 грудня 2023, 15:50 comments1437
Поділіться публікацією:

Падіння ВВП України в 2022 році через широкомасштабне російське вторгнення склало близько 30%Експерти зазначали, що українська економіка досягла дна. Але до кінця 2023-го ми підходимо з передбачуваним зростанням ВВП на 5%, а також відносно стабільним курсом, незважаючи на те, що Нацбанк скасував його фіксованість. Портал "Коментарі" поцікавився в експертів – які для України головні фінансово-економічні підсумки 2023 року та очікування від 2024-го.

Фінансово-економічні підсумки 2023 року: з яким прогнозом Україна входить у 2024-й

Підсумки року для економіки України Фото з відкритих джерел

Українська економіка пристосувалася до нових викликів

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак основним позитивним підсумком для економіки України у 2023 році вважає те, що наша економіка почала відновлюватись після широкомасштабного російського вторгнення.

"Зростання ВВП очікується в районі 5%, що значно більше, ніж прогнозувалося нашим урядом, міжнародними інституціями тощо. Спочатку передбачалося, що зростання буде в районі 2%. І то не всі вірили в це, пророкуючи, особливо на початку року, продовження падіння економіки. І для цього були приводи", – зазначає експерт.

Він нагадує, що перші місяці 2023-го ми переживали з масовими відключеннями електроенергії внаслідок цілеспрямованих ударів супротивником по об'єктах критичної інфраструктури, включаючи енергетичнуКрім того, ми знову зіткнулися з проблемами експорту морськими шляхами, коли РФ спочатку з максимальним зволіканням давала працювати "зерновому коридору", а потім (у липні) і зовсім вийшла з угоди, розпочавши удари по наших портах і зерносховищах. Паралельно з цим виникли проблеми на наших західних кордонах, де розпочалися блокування сухопутних шляхів із боку наших друзів-партнерів-конкурентів – Польща, Словаччина, Угорщина.

"Проте, українська економіка пристосувалася до нових викликів. А за допомогою наших закордонних партнерів бюджет наближається до виконання. Це допомогло підтримувати соціальний сектор, виплачувати пенсії, зарплати бюджетникам, підтримувати переселенців та малозабезпечені верстви населення. Формувався попит на споживчі товари, що підтримувало економіку", – пояснює Тарас Козак.

Ну, а елегантні рішення та міць ЗСУ, акцентує він, видавили рашистів із західної частини Чорного моряЩо дозволило суттєво збільшити наш морський експорт, який у грудні може значно перевищити той, що ми мали за "зернової угоди", що постійно зривалася Росією.

"Налагоджується ситуація і на наших західних кордонах. Експорт зростає. Урожай цього року ми зібрали непоганий. Звісно, дивно, що в умовах війни зростає експорт. Але українці вже почали привчати світ до того, що ми – нація, яка вміє творити чудеса. Завдяки своїй кмітливості, вправності, мужності завдяки закордонним партнерам ми все більше відчуваємо фінансову стабільність. Є довіра до банківської системи, є віра у краще, – зазначає Тарас Козак. – Тож у 2024-му, незважаючи на складності останнього часу з виділенням нам багатомільярдних траншів з боку США та ЄС (сподіваємося, ці проблеми вирішаться найближчими місяцями), входимо на оптимістичній ноті".

Наш бізнес знаходиться у низькому старті

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич поділився такою думкою:

"Для мене відкриття (і це головний висновок року, що минає), що можна отримати 5% зростання ВВП за практично непрацюючої економіки під фактично тоталітарним тиском своєї ж влади. Українська промисловість у жахливому стані навіть на підконтрольній території. Не кажучи вже про окуповану, про масу знищених заводів, про неможливість ведення повноцінної економічної діяльності у зв'язку з масовим переміщенням людей (за кордон, усередині країни, а також через мобілізацію)".

Наша економіка, наголошує експерт, тримається на плаву виключно за рахунок зовнішніх вливань. Це, впевнений він, точно не привід радіти та пишатися.

"Бо така тенденція може призвести до остаточної втрати українською владою зв'язку з реальністю, – пояснює Сергій Доротич. – Є побоювання, що ця ілюзія відносної стабільності лусне. А прозріння буде жахливим і непередбачуваним. Сигнали зовнішніх донорів, причому синхронні сигнали, нічого хорошого нам не обіцяють. Допомога стрімко скорочується, буксуєА українська влада нічого не зробила за майже два роки повномасштабної війни, щоби підприємництво, економіка адаптувалися до нових умов. Розрахунок був, схоже, виключно на зовнішні вливання. І вони нам справді допомогли. Але їхнє різке перекриття може призвести до величезних потрясінь для української економіки, що не адаптувалася до військового часу".

Наш бізнес, зізнався експерт, перебуває на низькому старті. Він максимально налаштований на відхід з території, яка стала неприйнятною для ведення підприємницької діяльності. Через неможливість прогнозування своєї діяльності – як через атаки з боку РФ, так і через діяльність української влади (відновлення перевірок, безперервна корупція, посилена мобілізація).

"Неможливо вести підприємницьку діяльність у постійному страху, – каже Сергій Доротич. – Як через російську агресію, так і через те, що українська влада може поставити підніжку будь-якої миті. Ну, як представники бізнесу можуть взяти кредит, якщо завтра їх можуть мобілізувати? Або когось із їхніх підприємств. Тож, на мій погляд, і підсумки року, що минає, і прогнози на новий для українського бізнесу – негативні".

Читайте також на порталі "Коментарі" - енергетичні підсумки 2023 року: які очікування від 2024-го.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини