Головна Новини Бізнес економіка Що не так з прожитковим мінімумом в Україні: всі крапки над «і»
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так з прожитковим мінімумом в Україні: всі крапки над «і»

З 2015 року в Україні фактично заморожена індексація соціальних стандартів

25 березня 2021, 16:15 comments5139
Поділіться публікацією:

В Україні законодавчо встановлений прожитковий мінімум в два рази менше, ніж прожитковий мінімум, визначений Мінсоцполітикою. На це вказують розрахунки за лютий 2021 року. Виходить, що виплати ледве покривають витрати на їжу. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, хто і як формує прожитковий мінімум і чому в нас все так погано з соціальними стандартами.

Що не так з прожитковим мінімумом в Україні: всі крапки над «і»

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Кабінет міністрів і Верховна Рада вимушено пішли на такий крок"

Доктор економічних наук, директор з наукової роботи "Growford Institute" Тетяна Богдан зазначає, що законом про бюджет на 2021 рік (стаття 7) прожитковий мінімум на одну особу з 1 січня 2021 р. встановлено у розмірі — 2189 гривень, з 1 липня — 2294 гривні, з 1 грудня — 2393 гривні.

"Дані показники диференціюються за основними соціальними і демографічними групами населення і є основою для визначення розмірів соціальних допомог сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, людям з інвалідністю, іншим вразливим категоріям населення, а також мінімальних пенсій за віком. Такі показники, дійсно, є вдвічі нижчими, ніж реальна величина прожиткового мінімуму, яка обраховується Міністерством соціальної політики", — говорить Тетяна Богдан.

За її словам, занижені розміри прожиткового мінімуму, відображені в законі про бюджет (як 2021 року, так і попередніх років), схвалюються Кабінетом міністрів України на основі розрахунків Міністерства фінансів. Відповідні розрахунки і статті закону є складовою проекту бюджету на наступний рік, які розглядаються Верховною Радою і приймаються чи відхиляються народними депутатами України. Тобто, занижені розміри прожиткового мінімуму і пов'язаних з ними соціальних допомог і пенсій були закладені у бюджет поточного року Кабінетом міністрів України і схвалені Верховної Радою.

"Але важливим аспектом є те, що навіть при таких розмірах прожиткового мінімуму видатки Зведеного бюджету України на соціальний захист і соціальне забезпечення в 2021 році мають становити 338.4 млрд грн або 21.1% загальних видатків бюджету. Якби в бюджет закладалися вдвічі вищі розміри прожиткового мінімуму, то на виплату соціальних допомог і пенсій в бюджеті треба було б передбачити близько 600 млрд грн. або біля 40% його видаткової частини. Реально відшукати в бюджеті такі ресурси майже неможливо, а тому Кабінет міністрів і Верховна Рада вимушено пішли на такий крок", — пояснює директор з наукової роботи "Growford Institute".

Вона нагадує, що, реагуючи на суспільний запит, у листопаді 2020 року Верховна Рада намагалася врегулювати цю проблему і під час розгляду проекту бюджету доручила Кабінету міністрів: "Опрацювати питання щодо можливості подальшого підвищення у 2021 році державних соціальних стандартів, насамперед прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення (з наближенням до його фактичного розміру), виходячи з фінансових можливостей держави". Але фахівці Міністерства фінансів у складі бюджетної документації надали таку лаконічну відповідь Комітету з питань бюджету Верховної Ради: "Не враховано, у зв’язку з необхідністю додержання балансу бюджету та відсутності реальних джерел для здійснення відповідних видатків".

Тетяна Богдан підсумовує: "Безумовно, ігнорування у бюджетному процесі реальних розмірів прожиткового мінімуму є неприпустимим, адже прирікає на хронічну бідність більшість непрацездатних громадян України і вказує на зниження ролі української держави як гаранта виживання людини за складних життєвих обставин. Але виправлення такої ситуації потребує, перш за все, оздоровлення української економіки і суттєвого збільшення дохідної частини бюджету, які надаватимуть у розпорядження держави адекватні обсяги фінансових ресурсів для виконання своїх базових функцій. Крім того, деяке підвищення розмірів соціальних допомог і пенсій було б можливим при зміні поточної структури видатків Державного бюджету, у складі яких видатки на правоохоронну діяльність, державне управління, безпеку і судову владу займають аномально високу частку".

"Пересічний українець з кожним роком стає все біднішим"

Виконавчий директор в Асоціації захисту банків, голова громадської організації "Re: Старт", фінансовий експерт Оксана Чепіжко підкреслює: "За даними голови профільного комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, з 2015 року в нашій країні фактично заморожена індексація соціальних стандартів. Пов'язано це з "куцими" можливостями нашого бюджету, який за ці п'ять років тільки збільшив боргове навантаження з 41 до 58%".

Тобто, по-перше в бюджеті банально не вистачає грошей, а змінювати існуючу сировинну економічну модель жоден уряд по факту не хоче, пояснює Оксана Чепіжко. А по-друге — будь-які запозичення у МВФ обумовлені "збалансованістю бюджету", або простіше кажучи заморожуванням будь-якого підвищення реальних соціальних стандартів.

"Тому, не дивлячись на щорічні "підвищення мінімальних соціальних стандартів", пересічний українець з кожним роком стає все біднішим. Хоч за методикою розрахунку ООН, хоч за методикою Мінсоцполітики. Виправити це становище не зможе жодне профільне міністерство, навіть на чолі з геніальним міністром. Тільки зміна економічної моделі країни. Решта — набір благих побажань і "правильних методик розрахунку", якими в аптеці не можна розрахуватися. Аптека вимагає кеш", — резюмує Оксана Чепіжко.

Нагадаємо, НБУ підвищив облікову ставку: які наслідки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ирина

30 березня 2021, 21:34

"... Реально найти в бюджете такие ресурсы почти невозможно..." — да кто ж поверит?! Судьям по 300 тыс. нашли, а простым пенсионерам по 1700. Ни на жизнь не хватит, ни на похороны :-( Похоже тот, кто придумал такой размер пенсии без мозгов и без совести.

Виталий

29 березня 2021, 15:48

Партия 5.10, Ух ты какой умненький - распродать всё ))) А с чего уровень жизни вырастет? С распроданных предприятий? Или ты, нивное дитё, считаешь, что проданные предприятия будут исправно работать и платить налоги под новым руководством? Давай с тебя начнём - отберем всю твою недвижимость, продадим всё твоё, что хоть какую-то ценность имеет и будем ждать, когда ты начнёшь зарабатывать ещё больше.

Верховна Зрада

28 березня 2021, 09:19

Когда майдан был всех всё устраивало, а теперь нет. Сидели по домам тихо. Ну так дальше сидите.

Надежда

27 березня 2021, 20:39

Я не знаю как можно прощитать такой прожиточный,если все дорожает с каждым днем.Тогда установите хлеб - 1,6 грн, сахар-1,2грн,и т. д. Может тогда можно и коммунальные выплатить вовремя и полностью. Что это за издевательство над народом?Есл в этот ,еще и лакдаун,перестать питаться ,то и маски не нужно носить,сами от голода попухнут все,как в 39-м.

Vasil

27 березня 2021, 16:40

вас просто "роблять ше раз", а ви шо хотіли? вас іше не "вкололи"? хто ше не навчився за 70 р комунізма, МММ і за 30 р пост-комунізма? а коли ж ви навчитесь? і хто ви? мізер-зарплата і мізер-пенсія? значить неправильно працювали і не те будували чи шо? так шо ви ше хочете і від кого?

Никита

27 березня 2021, 12:43

Разве над "и" бывают точки?

Predator

26 березня 2021, 20:57

Leona, ты на всю голову наебнутая чем-то, где людям работать-то??? После 40 лет человек уже никакому работодателю не нужен, , в центрах занятости таким людям работу еле-еле находят. Приходится идти на работу с "черной" зарплатой. А налогов с неё они не платят. Так какая накопительная пенсия??? Придешь себе счет в банке открыть на неё, а тут вопрос - откуда доходы???

Жорик

26 березня 2021, 16:32

Leona !!! Ты не знаешь что с тобой завтра будет !!! Сама ведь можешь оказаться с протянутой рукой !!!

Alex

26 березня 2021, 13:21

Читаю комментарии и "радуюсь". Есть два подхода к вопросу первый - всех расстрелять (нікчемне бидло) Второй - всё поделить между всеми. Вот примерно так сейчас и рулят. Только статья немонжко о другом.

Leona

26 березня 2021, 11:48

Україна стане успішною тоді, коли повиздихає нікчемне бидло, яке не може себе забезпечити, і клянчить подачки з бюджету. Потрібно скасувати всі пільги працездатним людям - хто хоче достойно жити, хай заробляє, а хто не вміє заробляти, хай здохне і не залазить у кишеню іншим. А щодо пенсій, потрібно перейти на накопичувальну систему, щоб кожен отримував стільки, скільки заробив.

Партия 5.10

26 березня 2021, 10:50

Сократить чиновников к бениной матери на 90% за ненадобностью, распродать 3500 гос. предприятий, сократить большинство налогов, тогда и наблюдатели не понадобятся и уровень жизни вырастит в десятки раз

Витаутас

26 березня 2021, 10:33

Снизить зарплаты чиновникам, министрам и членам с членкинями всяких наблюдательных советов, да и вообще сократить всех этих наблюдателей за наблюдателями.


Новини