Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит бюджету: як довго Україна зможе латати діри за рахунок запозичень
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Дефіцит бюджету: як довго Україна зможе латати діри за рахунок запозичень

Експерти розповіли, які можуть бути наслідки нових кредитів України, за допомогою яких уряд хоче покривати дефіцит бюджету

11 серпня 2020, 11:33 comments1860
Поділіться публікацією:

Дефіцит бюджету України складає 7,5% або 1,4 млрд доларів, який вона не може фінансувати самостійно. Тому, за словами міністра фінансів України Сергія Марченка, нам слід шукати зовнішнє фінансування. Так, він розраховує, що до кінця року Україна отримає кредитів на суму понад 8 млрд доларів. "Коментарі" дізналися в експертів, чи реальне отримання подібної суми, чим будемо розплачуватися і як довго ми ще зможемо затикати дірки в бюджеті шляхом запозичень.

Дефіцит бюджету: як довго Україна зможе латати діри за рахунок запозичень

"Європа давати в борг "просто так", на покриття дефіциту бюджету, не збирається"

Політичний оглядач, експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає позицію міністра фінансів зрозумілою і логічною.

"Не дивлячись на досить оптимістичні прогнози НБУ і Мінфіну про уповільнення темпів падіння економіки та зниження інфляції, реальна потреба дефіциту бюджету (з урахуванням необхідності повернення боргів МВФ та іншим кредиторам) становить не менше 8 млрд доларів. Європа вже дала зрозуміти, що в цьому році у неї маса своїх проблем — і давати в борг "просто так", на покриття дефіциту бюджету, вона не збирається. Тільки під конкретні, зримі проекти", — відзначає експерт.

Що стосується МВФ, Світового Банку та інших міжнародних фінансових структур, то, на думку Руслана Бізяєва, можна розраховувати на максимум отримання ще до 3 млрд доларів на віддачу старих боргів.

При цьому, підкреслює експерт, цієї суми не вистачить і "дозаймати" доведеться, використовуючи "піраміду" облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

Звідси, вважає Руслан Бізяєв, можна припустити, що третій квартал в цьому питанні ми пройдемо відносно спокійно (кредит від ЄС на 1,2 млрд євро "згладить гострі кути"), а ось в четвертому кварталі слід готуватися до "шторму".

"Ситуація у вітчизняній економіці буде ще більше заплутуватися"

Дефіцит зведеного бюджету України за 6 місяців 2020 року склав всього близько 38 млрд гривень, нагадує глава громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко.

"Звичайно, до кінця року дефіцит збільшиться, — зазначає вона. — Швидше за все не прямо пропорційно в порівнянні з першим півріччям, але точно це буде не 10 млрд доларів, запланованих урядом раніше, коли ще було зовсім не зрозуміло, до яких економічних наслідків призведе пандемія".

Питання, на думку Оксани Чепіжко, в тому — як і коштом чого перекрити дефіцит бюджету?

"Наша влада не відрізняється оригінальністю. Вже, традиційно, було вирішено — взяти в борг у міжнародних структур, продовжити гратися з ОВДП і... ще раз трохи піджати місцевий бізнес. Наприклад, вийняти 8 млрд грн з кишені малого і середнього бізнесу, змусивши з 1 серпня купити в обов'язковому порядку касові апарати", — відзначає експерт.

Крім того, продовжує Оксана Чепіжко, звертаючись до міжнародних структур наш уряд чітко розуміє, що кредит в 1,2 млрд євро від Європи був останнім, виданим на таких м'яких умовах. З урахуванням того, що Європа, Азія та Америка мають сьогодні в умовах гібридного карантину масу своїх економічних проблем, які треба вирішувати.

"На жаль, ці гроші йдуть не на розвиток, а на "проїдання". Уряд не має програми розвитку, відсутні точки зростання, проект "Велике будівництво" потрібного мультиплікатора не дав. Тому ситуація у вітчизняній економіці буде ще більше заплутуватися і погіршуватися", — прогнозує Оксана Чепіжко.

"Наслідком політики нескінченних запозичень рано чи пізно буде дефолт"

Економічний експерт Владислав Банків впевнений: "Питання не в сумі, а в ціні запозичень. І головний момент — незбалансованість бюджету, яка опускає країну все глибше в боргову яму".

При падінні економіки основне завдання Мінфіну — не в пошуку кредиторів, а в скороченні та оптимізації витрат бюджету, підкреслює Владислав Банків.

"Ми прекрасно розуміємо, що наслідком політики нескінченних запозичень рано чи пізно буде дефолт. Але це не лякає держчиновників, які налаштовані "розпиляти" якомога більше за час перебування при владі", — говорить експерт.

Раніше "Коментарі" з'ясували, чому макроекономічний прогноз Кабміну України не стане реальністю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини