Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит електроенергії та падіння доходів населення: очікування бізнесу погіршилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит електроенергії та падіння доходів населення: очікування бізнесу погіршилися

Бізнес ще більше послабив оцінки щодо своєї економічної діяльності, найбільше - забудовники.

3 січня 2023, 11:30
Поділіться публікацією:

Активні бойові дії, тривале відновлення зруйнованих рф об’єктів критичної інфраструктури, скорочення виробництва, зниження реальних доходів населення. Це фактори, які погіршують очікування підприємств, які беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку, повідомляє пресслужба регулятора. 

Дефіцит електроенергії та падіння доходів населення: очікування бізнесу  погіршилися

Фото: https://pixabay.com/


Так, у грудні 2022 року індекс очікувань ділової активності знизився із 42.7 в листопаді до 42.1. 


“Підприємства промисловості погіршили негативні оцінки власних економічних перспектив через перебої з енергопостачанням: секторальний індекс у грудні знизився до 43.4 порівняно з 44.1 у листопаді. Респонденти погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів незавершеного виробництва. Водночас очікування щодо обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема експортних, були менш песимістичні”, — йдеться у повідомленні.  


Разом з тим, опитування продемонструвало незначне пом’якшення очікування щодо зростання цін на сировину та матеріали, а також цін на продукцію власного виробництва.


З-поміж бізнесів різних галузей найбільш песимістичні девелопери. Так, підприємства, задіяні у будівництві, мали найстриманіші серед інших секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності. Зокрема, через низький попит на житло, зростання виробничих витрат, перебої з енергопостачанням, а також сезонний фактор. Торгові підприємства теж посилили негативні оцінки щодо своєї економічної діяльності. Це пояснюється відключенням електроенергії та зниження споживчого попиту внаслідок падіння доходів населення. Підприємства сфери послуг дещо пом’якшили, проте зберегли песимістичні оцінки своїх економічних результатів. Основні причини — неможливість налагодження логістики та слабкий попит. 


“Переважна більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, продовжують очікувати здорожчання власної продукції/послуг на тлі високих очікувань щодо зростання закупівельних цін постачальників”, — зауважили в НБУ. 


При цьому підприємства всіх секторів налаштовані на скорочення чисельності працівників, найбільше — у будівництві.

"Коментарі" писали про те, чого бізнес очікує від влади у 2023-му.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини