Головна Новини Бізнес економіка Дефіцит зовнішньої торгівлі росте: оприлюднено цифри
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит зовнішньої торгівлі росте: оприлюднено цифри

Імпорт в Україну перевищив експорт на 11 млрд доларів у 2022 році

15 лютого 2023, 10:40
Поділіться публікацією:

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами сягнув 11 млрд доларів за підсумками минулого року. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами зросло у 2,3 раза відносно показника попереднього року. У 2021 році він становив 4,77 млрд доларів. Про це пише “Фінклуб” з посиланням на інформацію Державної служби статистики, передають “Коментарі”. 

Дефіцит зовнішньої торгівлі росте: оприлюднено цифри

Вантаж у порту. Фото: pixabay


Зокрема, експорт товарів із України за 2022 рік у порівнянні з попереднім роком скоротився на 35,1% – до 44,15 млрд доларів, імпорт – на 24,1%, до 55,27 млрд доларів. При цьому у грудні минулого року порівняно з листопадом того ж року сезонно скоригований обсяг експорту знизився на 2,4% – до 3,38 млрд доларів, тоді як імпорт зріс на 9,8% – до 5,35 млрд доларів.


Сезонно скориговане сальдо зовнішньої торгівлі в грудні 2022 року було негативним і становило 1,97 млрд “зелених”, у той час, як у листопаді того ж року воно також було негативним і становило 1,41 млрд доларів. Зазначається, що коефіцієнт покриття експортом імпорту 2022 року становив 0,8 (у 2021 році він дорівнював 0,93).

У минулому році Україна торгувала з партнерами із 233 країн світу.


Раніше ми повідомляли, що на тлі блокади "зернової ініціативи", задля того, аби збільшити обсяг експорту в поточних умовах і зменшити час простою, буде збільшено тоннажність суден, які беруть участь в ініціативі. Зокрема, для зернових – з 20 тисяч тонн до 25 тисяч тонн, а для олії — з 6 тисяч тонн до 10 тисяч тонн. Враховуючи, що середня кількість інспекцій вхідного флоту становить тільки 2,5 судна на добу, то збільшення обсягу слід очікувати через півтора місяця.


Як відомо, саботаж "зернової ініціативи" є частиною російської агресії проти України. Перешкоджання інспекціям триває з грудня, ворог вигадує різні необґрунтовані, а іноді абсурдні приводи, щоб не випустити наш вантаж. Тож станом на 12 лютого перевірки очікують 145 суден, з яких 122 – прямують до українських портів за агропродукцією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://finclub.net/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини