Головна Новини Бізнес економіка Доставка пенсій «Укрпоштою»: наскільки обгрунтоване збільшення тарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

Доставка пенсій «Укрпоштою»: наскільки обгрунтоване збільшення тарифів

Експерти розповіли, як можна вирішити фінансові проблеми «Укрпошти»

30 березня 2021, 16:38
Поділіться публікацією:

Міністерство соціальної політики та Міністерство інфраструктури України планує збільшити тарифи на доставку пенсій "Укрпоштою". Після підвищення вартість доставки однієї пенсії виросте з 60 до понад 100 грн. Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна. У свою чергу, Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський видав жорсткий пост, в якому розкритикував Мінсоцполітики і навів свої аргументи. Хто правий, хто не правий в ситуації і який може бути з неї вихід — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Доставка пенсій «Укрпоштою»: наскільки обгрунтоване збільшення тарифів

Проблеми "Укрпошти" може вирішити приватизація

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук підкреслює, що ДП "Укрпошта" давно не виконує унікальні операції. І потребує приватизації, що вирішить безліч проблем, включаючи доставку пенсій.

"Практично у всьому світі пошту, яка раніше була держпідприємством, приватизували. Або ж такий процес активно йде. З розвитком нових технологій кількість листів та періодики різко скорочується. Ті ж пенсійні послуги можуть надаватися банками, банкоматами. Якщо це важко для пенсіонерів (пенсії готівкою нібито отримують 3,6 млн українських пенсіонерів, — ред.), Це можуть зробити їхні рідні та близькі. Якщо мова про села, віддалені від банківських послуг, то доставку такого виду пенсій можна виставити на конкурс. І це точно буде дешевше, ніж вартість доставки, яку пропонують зараз", — зазначає Борис Кушнірук.

На його думку, щоб "Укрпошта" була конкурентною, в порівнянні з тією ж "Нової поштою", в неї потрібно вкласти колосальні гроші. У чому експерт не бачить сенсу.

"Я вважаю, що" Укрпошту "потрібно готувати до приватизації. Може бути якийсь перехідний період, до 5 років, коли над частиною послуг підприємства залишатиметься держконтроль. Так було в Японії, в Німеччині. Але більш ефективна, все ж, повна приватизація, — вважає Борис Кушнірук. — З виставленням обов'язкових послуг (доставка певного виду пошти, виплата пенсій) на конкурс. І з можливістю пенсіонера самому вирішувати, де і в якому вигляді отримувати пенсію — через певну службу доставки, через банкомат (і тоді держава або банки повинні забезпечити їх наявність) або в тому чи іншому банку".

Ситуація з "Укрпоштою" як відображення ситуації в Україні

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар називає ситуацію, яка сталася між "Укрпоштою" та Міністерством соціальної політики — яскравим показником всіх процесів, які відбуваються в нашій країні. Де держава є радше ворогом, ніж помічником розвитку бізнесу в Україні.

"Більшість чиновників, в міністерствах, не мають навіть базових економічних понять, а тому їх рішення грунтуються на популізмі, а не економічному обгрунтуванні. Для багатьох українців було очевидно, що різке підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року до 6000 грн., А з грудня — до 6500 грн., На тлі пандемії, падіння економіки, призведе до зростання цін на всі товари і послуги. "Укрпошта" — не виняток. Для того, щоб залишатися прибутковою компанією, необхідно підіймати тарифи. Так працює ринок. Якщо прибрати емоції і спиратися виключно на цифри, то, на моє переконання, однозначно прав Ігор Смілянський, — вважає Денис Бондар. — На жаль, більшість чиновників — це цинічні люди, які грають на емоціях людей, прикриваючись захистом пенсіонерів, вчителів, військових. Але при цьому паралельно щорічно збільшують фінансування себе, улюблених, на мільйони гривень (про це, зокрема, згадав Смілянський в своєму пості), замість збільшення дотацій для тих, про кого вони турбуються у своїх полум'яних промовах ".

На думку експерта, серйозною проблемою України є, що регулюванням діяльності підприємств займаються люди, які нічого не розуміють в бізнесі.

"Далі ситуація може розвиватися наступним чином: якщо влада захоче пограти в популізм, то піде на зустріч Міністерству. Якщо ж, нарешті, почне брати за основу економічне обґрунтування, то нас чекає подальша успішна трансформація не тільки поштового гіганта, а й усієї країни ", — резюмує Денис Бондар.

Нагадаємо, "Укрпошта" планує осучаснити свої послуги до кінця цього року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини