Головна Новини Бізнес економіка “Доступні кредити 5-7-9”: держава заборгувала банкам 2,6 млрд грн
commentss НОВИНИ Всі новини

“Доступні кредити 5-7-9”: держава заборгувала банкам 2,6 млрд грн

Державні банки активніше надавали кредити на посівну у 2022 році, тоді як у приватних українських та іноземних банків високою є частка кредитів рефінансування.

29 грудня 2022, 09:48
Поділіться публікацією:

Якість обслуговування позик у межах державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” тривалий час була дуже високою. Так, у 2020–2021 роках частка непрацюючих кредитів не перевищувала 1%. Проте з лютого вона значно зросла і на початок листопада сягнула 8%.  Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність Національного банку.

“Доступні кредити 5-7-9”: держава заборгувала банкам 2,6 млрд грн

Фото: https://pixabay.com/


У документі зазначається, що переважання програм із компенсацією ставки до нуля, підвищення ринкових процентних ставок та стрімке зростання портфеля значно підвищили витрати уряду на фінансування програми. 


“Цьогоріч замість запланованих 3 млрд грн необхідно сплатити понад 9 млрд грн, — йдеться в ньому. — Ці витрати передбачено у бюджеті, проте їх здійснюють із затримкою. На початку листопада 2022 року борг становив 2,6 млрд грн – це рівноцінно сумі компенсації процентів за два місяці”. 


Цей борг стримує банки від подальшого використання програми, зауважують у регуляторі. Однак у 2023 році вагома роль програми збережеться.


“Оскільки розширення програми потребуватиме додаткових ресурсів, її дизайн варто оптимізувати, — вважають у НБУ. — Більшість підприємств вже адаптувалася до роботи в умовах війни та відновила виробництво, тому варто розглянути можливість підвищення ставок. Окремого дизайну потребує програма для сільгоспвиробників, враховуючи складнощі з реалізацією врожаю через руйнування логістики”.


Середній розмір кредитів за весь період дії програми становить близько 3 млн грн. Найактивніші учасники — ФОП та мікропідприємства, кількість видач таких позик їм найбільша. Однак з початком повномасштабної війни програму розширили на всі підприємства, тож структура портфелю змінилася. 


Раніше ми писали, що наслідки масштабних обстрілів з боку рф знижують темпи зростання попиту на банківські послуги, зокрема, на кредитування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини