Головна Новини Бізнес економіка В НБУ розповіли, як обстріли впливають на фінансовий сектор
commentss НОВИНИ Всі новини

В НБУ розповіли, як обстріли впливають на фінансовий сектор

Втрати кредитного портфелю банків можуть досягти 30%, підрахували в регуляторі

27 грудня 2022, 17:45
Поділіться публікацією:

Наслідки масштабних обстрілів з боку рф знижують темпи зростання попиту на банківські послуги, зокрема, на кредитування. Про це зокрема йдеться у Звіті про фінансову стабільність НБУ. 

В НБУ розповіли, як обстріли впливають на фінансовий сектор

Фото: https://pixabay.com/


Так, чистий кредитний портфель банків скорочується. При чому така тенденція більш стрімка для позик, виданим фізособам, ніж для бізнес-кредитів. 


“Причина скорочення – формування резервів за кредитами, а також погашення раніше виданих позик, що не компенсується новими видачами, — пояснюють в НБУ. — Падіння економічної активності через перебої з постачанням електроенергії та пригнічений споживчий попит надалі знижують попит на кредитування. Під час війни ключову роль у підтриманні кредитування відіграють державні програми”.


Загалом кредитні збитки — найбільший ризик для фінансового сектору.


“Близько 20% кредитного портфеля вже визнано непрацюючим або ж перебуває в зоні ризику – це співставно з червневими оцінками НБУ. Водночас проблеми з електропостачанням погіршуватимуть показники діяльності навіть тих підприємств, які до сьогодні вчасно обслуговували кредити. Доходи домогосподарства та операційні грошові потоки бізнесу в багатьох випадках будуть недостатніми для повноцінного обслуговування кредитів”, — прогнозують у регуляторі.  


Тож за умови тривалого збереження дефіциту електроенергії частка втрат кредитного портфеля може сягнути 30%. 


Однак покрити кредитні збитки банківському сектору допоможуть значні операційні прибутки. На їх утворення, зокрема, впливають ріст процентних та відновлення комісійних доходів. В НБУ зазначають, що протягом року більшість банків змогли оптимізувати адміністративні витрати. Тож, попри значні кредитні втрати, сектор загалом залишався прибутковим, а його рентабельність капіталу за одинадцять місяців склала понад 9%, додали в НБУ. 


Раніше “Коментарі” писали, підприємці з яких галузей найчастіше беруть доступні кредити від уряду й на що їх витрачають.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини