Головна Новини Бізнес економіка Досягнули дна: відсоткові ставки за гривневими депозитами впали до історичного мінімуму
commentss НОВИНИ Всі новини

Досягнули дна: відсоткові ставки за гривневими депозитами впали до історичного мінімуму

Середня ставка за депозитами у 6,9% річних є рекордно низькою за всю історію України

10 травня 2022, 16:30
Поділіться публікацією:

У квітні середньозважена ставка термінових депозитів у гривні зменшилася на 0,9 процентного пункту – з 7,8% до 6,9% річних.

Досягнули дна: відсоткові ставки за гривневими депозитами впали до історичного мінімуму

За даними Національного банку України (НБУ), цей показник є рекордно низьким рівнем з моменту проголошення незалежності України.

При цьому середньозважена ставка за валютними депозитами залишилася минулого місяця на колишньому рівні – 0,6% річних.

За даними НБУ, у березні ставка за гривневими депозитами знизилася на 0,2 процентних пункти, а у лютому – на 0,1 позиції.

У НБУ наголошують, що попередній попередній антирекорд за ставками гривневих депозитів (7,4% річних) було зареєстровано у липні 2021 року. Тоді рівень цієї ставки протримався місяць, після чого почав зростати і до кінця року сягнув 8% річних, а в січні січня цей показник становив уже 8,1% річних.

Щодо ставки за валютними депозитами, то вона коливається в межах 0,6 – 0,7% річних з липня минулого року.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України викупив військові облігації на суму 30 мільярдів грн. У НБУ зазначили, що з урахуванням значних оборонних, гуманітарних та соціальних потреб підтримка бюджету Національним банком залишається необхідним заходом в умовах війни, розв'язаної Росією.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Міністерство фінансів провело 23 аукціони з продажу військових облігацій.

Вперше військові облігації Кабінет міністрів вирішив випустити ще на початку квітня 2014 року, коли розпочалися бойові дії на Донбасі. Тоді уряд заявив, що військові ОВДП будуть випускатися для юридичних осіб на суму 1 мільярд гривень та для фізичних осіб на суму 100 мільйонів гривень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини