Головна Новини Бізнес економіка Економічний прогноз для України на лютий: ризики, виклики та перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний прогноз для України на лютий: ризики, виклики та перспективи

Експерти проаналізували економічну ситуацію в Україні та спрогнозували подальший розвиток подій

26 січня 2022, 12:48
Поділіться публікацією:

Економічна ситуація в Україні. Експерти для видання "Коментарі" озвучили прогноз на лютий та найближче майбутнє, а також розповіли, які є ризики, загрози та перспективи.

Економічний прогноз для України на лютий: ризики, виклики та перспективи

Економічний прогноз для України на лютий - фото з відкритих джерел

Позитивний сценарій стане можливим лише у разі активної протидії російській агресії. В іншому випадку – Україні доведеться важко

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов попереджає, що наступні три місяці стануть для України складнішим випробуванням, ніж увесь кризовий 2020 рік.

"Зростання геополітичної напруги на Сході відлякує закордонних інвесторів. Незважаючи на те, що ймовірність повномасштабного військового конфлікту залишається низькою, висока турбулентність залишається даністю, з якою українцям доведеться змиритися", – упевнений експерт.

Перший негативний сигнал – різке зростання вартості запозичення.

"Прибутковість українських єврооблігацій, номінованих у доларі з погашенням у вересні 2022 року, зросла з 1 грудня на 19.4% до 25.7% (25 січня). Довгі папери з погашенням у 2033 році торгуються з дисконтом 21.6% до ціни розміщення. Зростання прибутковостей торкнулося внутрішнього ринку запозичень. Мінфін 25 січня розмістив короткі тримісячні (3М) гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 2.8 млрд грн. Їхня прибутковість становить 11.5%, що на 55 б.п. вище, ніж на аукціоні 11 січня. На минулому розміщенні Мінфін планував утриматися від підвищення ставок, проте залучив гривневих ОВДП лише на 0.1 млрд грн. У лютому-березні 2022 року виплати з ОВДП становлять 174.3 млрд грн. Зобов'язання щодо рефінансування змусять Мінфін і надалі підвищувати ставки, щоб задовольнити інвесторів, які побоюються вторгнення Росії", – прогнозує Адріан Пантюхов.

На його думку, відтік іноземних інвестицій – це питання часу. І хоча офіційних даних про фактичний відтік прямих іноземних інвестицій за січень ще немає, за попередніми оцінками, він перевищить 500 млн. доларів.

"Негативний баланс валюти підкріплюється традиційним надлишковим попитом на долари та євро у періоди нестабільності як сторони фізосіб, так і компаній. З початку року курс гривні послабився на 5.1% до 28.7 UAH/USD. Котирування готівкового ринку перевищують міжбанк – вранці 26 січня купити долари можна за 28.81 UAH/USD. З початку року НБУ продав інтервенціями понад $800 млн, щоб компенсувати нестачу пропозиції валюти. Нерезиденти продовжують продавати на вторинному ринку українські ОВДП та конвертуватися у валюту. З 1 грудня їхній портфель ОВДП знизився на 7.4 млрд грн. Поки "танки Росії не розгорнуться в інший бік" курс гривні послаблюватиметься й надалі, у найближчі кілька тижнів гривня може послабитись до 29.0-29.2 UAH/USD. Що позитивно вплине на зниження витрат у експортних компаній, але відіграє у зростанні цін на імпортні товари: фрукти, одяг, взуття", – пояснює експерт.

Періоди смути відкривають великі можливості, акцентує Адріан Пантюхов. Те саме зниження вартості українських активів відкриває нові можливості для потенційних інвесторів.

"За стабілізації ситуації на тлі словесних та регуляторних інтервенцій США чи країн ЄС, загальної деескалації конфлікту – Україна зможе швидко надолужити втрачене. Відтік інвестицій з країни припиниться і розгорнеться, курс гривні відіграє до фундаментального рівня 27.5-28.0 UAH/USD, а Мінфін знову зможе займати 3М гривневі кредити під 10-10.5%. Позитивний сценарій стане можливим лише у разі активної протидії російській агресії, – зазначає експерт. – Інакше – Україні доведеться важко".

У цей час не варто чекати ні великих проривів, ні падінь – навіть за найстрашніших кризових сигналів і явищ "ефект лютого" може стримати їх згубні впливи

Економічний експерт Олександр Гаврутенко розмірковує так:

"Лютий, напевно, найнудніший місяць року з економічного погляду. Плани на рік поставлені, для їх реалізації ще багато часу, свята закінчилися, можна спокійно і без метушні розгойдуватися, як то кажуть, готуватися виходити із зимової сплячки. У цей час не варто чекати ні великих проривів ні падінь – навіть за найстрашніших кризових сигналів і явищ "ефект лютого" може стримати їх згубні впливи".

" Так, наприклад, було 2020 року, – нагадує експерт. – Тоді в лютому дані про пандемію вже мали на увазі, але світові фінансові ринки не реагували, поки в березні не сталося прозріння. І тоді вже були нестримні розпродажі. Така сама ситуація формується і зараз – для всіх очевидні ризики російського військового вторгнення в Україну, а отже, і наступний параліч усієї нашої економічної системи. Але реакція на це стримана. І, думаю, такою залишатиметься або до ліквідації цих загроз або до початку реальних бойових дій".

Обидва варіанти навряд чи можливі найближчим часом, вважає Олександр Гаврутенко. Тому, залишаючись у вичікувальній позиції, бізнес вестиме свою звичайну діяльність з розрахунком на оптимістичний результат. Але й матимуть на увазі можливість поганого сценарію.

"В енергетичному плані ми теж проходимо зиму відносно стабільно – і значно успішніше, ніж очікувалося. Тому хочеться вірити, що лютий зіб'є всі побоювання і дотримає негативних тенденцій на ринках, що дозволить нам оптимістичніше увійти у діловий 2022 рік", – резюмує Олександр Гаврутенко.

Всі проекти, що реалізуються за держкошти, всі розмиті, популістичні чи довгострокові цілі мають бути згорнуті. Розрізання стрічок, президентські університети, економічні паспорти – не вчасно

Кандидат економічних наук, економічний експерт Олександр Вовченко звертає увагу, що вже зараз ми бачимо дуже непросту ситуацію для економіки України та важкі часи для українців.

"Ціна на газ, чергова хвиля епідемії коронавірусу та загострення російської агресії затиснули в лещата українську економіку, – пояснює експерт. – Іноземні інвестори ставлять на паузу великі проекти в Україні, а також квапливо розпродують свої активи. Підсилюють ситуацію новини про від'їзд сімей низки посольств... У зв'язку із загрозою військового вторгнення майже повністю зупинився ринок нерухомості. Покупці – в очікуванні кращих часів. Через останні події впали в ціні українські євробонди, різко ослабла гривня. Тим часом наші зовнішні валютні запозичення зростають, для більшості українських компаній закрито доступ до зовнішнього фінансування", – наголошує Олександр Вовченко.

На тлі зростання вартості комунальних тарифів та цін на продукти харчування, пальне – гаманці українців щодня витончуються. І особливо цьому сприяє знецінення гривні.

"Закриття заводів (непосильні ціни на енергоносії), знаходження малого та середнього бізнесу на межі виживання (податковий та фіскальний прес замість допомоги) може спровокувати посилення безробіття в Україні, – прогнозує економіст. – Українська влада має переглянути державний бюджет та зосередитись на першочергових потребах у таких напрямках, як оборона України, охорона здоров'я, підтримка малого та середнього бізнесу. Завдання номер один – повна готовність до оборони країни. Тому всі проекти, що реалізуються за держкошти, всі розмиті, популістичні чи довгострокові цілі мають бути згорнуті. Розрізання стрічок, президентські університети, економічні паспорти – не вчасно. Також зараз не час для внутрішньої боротьби за владу, – попереджає Олександр Вовченко. – Усі проукраїнські сили мають продемонструвати єдність".

Раніше на порталі "Коментарі" — Ціни на пальне в Україні: що відбувається на ринку та чого чекати надалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини