Головна Новини Бізнес економіка Економічний прогноз на грудень: до чого готуватись українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний прогноз на грудень: до чого готуватись українцям

Експерти проаналізували економічну ситуацію в країні сьогодні та розповіли, які події можуть на ній позначитися надалі

29 листопада 2021, 15:42
Поділіться публікацією:

Економіко-фінансовий прогноз на грудень.Чого чекати Україні – і чому? Щоб розібратися у ситуації, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Економічний прогноз на грудень: до чого готуватись українцям

Економічний прогноз на грудень: до чого готуватись українцям - фото з відкритих джерел

Говорити, що на нас чекає такий же ціновий чи експортний шок як у 2014-2015 роках, коли ми втратили 20% промисловості (через гарячу фазу війни), не доводиться

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що для України як для експортно-орієнтованої країни грудень нічого критичного не несе.

"Проводиться активний експорт нового врожаю. Зовнішні ринки, на які орієнтована Україна, відновлюються, хоч і не так активно, як було у першій половині цього року, коли ціни на сировину (особливо руду) зросли майже вдвічі, порівняно з 2020-м. Наразі ситуація дещо стабілізувалася. Тим не менш, говорити, що на нас чекає такий же ціновий шок або експортний шок як 2014-2015 роках, коли ми втратили 20% промисловості (через гарячу фазу війни), не доводиться. Золотовалютні резерви у нас у непоганому стані, пікові виплати за боргами ми пройшли", – наголошує експерт.

Але на ситуацію в економіці, за його словами, може сильно вплинути криза в енергетиці. Вона є і світовою, і, у випадку України, рукотворною – через те, що недостатньо адекватно наша держава реагує на відповідні виклики.

"Надмірна ціна на газ для промисловості може призвести до зупинки багатьох підприємств, які використовують саме газ як сировину на виробництві. Буде зростання цін, яке традиційно пов'язане як з Новим роком, так і з тим, що відбувається активне подорожчання виробництва. Причому йдеться не лише про зростання цін на продукти харчування, а й про промислову інфляцію, – наголошує Тарас Загородній. – Якщо будуть віялові відключення електроенергії, це теж негативно позначиться на роботі економіки, промисловості, бізнесу. Ну, а якщо не буде вищезгаданих форс-мажорів, особливих проблем для української економіки у грудні не бачу".

Українська економіка, незважаючи на безліч проблем, демонструє зростання

Інвестиційний консультант, підприємець, президент ГО "Діловий клуб "Партнер" Сергій Івагло звертає увагу, що всі провідні макроекономісти України дають досить позитивні прогнози на грудень. Це пов'язано з тим, що українська економіка, незважаючи на масу проблем, демонструє зростання. І є низка факторів, які цьому сприяють.

"Наприклад, IT-ринок, IT-бізнес зростає щороку на 25-30%. І зараз прибутки від цього виду бізнесу, які заходять в Україну, обчислюються мільярдами доларів. І вже порівнюються з історично топовими бізнесами – аграрним, металургійним тощо. Крім цього, кількість коштів, що перераховуються заробітчанами, також зростає. Також у світі після локдауну відчувається гострий дефіцит запасів продовольства. Стратегічні запаси їжі у багатьох країнах були відсутні. І зараз відбувається скуповування продовольства. А Україна як країна з потужним АПК не менш активно торгує зерновими і не лише. Все це дає надходження валютної виручки", – пояснює Сергій Івагло.

Він також зазначає, що дає свої плоди ринок землі, відкритий цього року.

"З негативних тенденцій – зростання цін на енергоресурси, що тягне за собою зростання цін на все, що є. Як наслідок – інфляція. При цьому практично всі розуміють, що ми маємо справу з політичними іграми Росії заради якнайшвидшої сертифікації "Північного потоку-2". Але це не може тривати нескінченно", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" – тарифи на комунальні послуги в Україні: ситуація сьогодні та прогноз на найближчий час.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини