Головна Новини Бізнес економіка Економічний ривок: чи здатна на нього Україна — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний ривок: чи здатна на нього Україна — експерт

Нашій владі варто активізувати роботу у напрямку залучення як приватних, так і державних інвестицій

9 липня 2021, 18:30
Поділіться публікацією:

Через коронавірусну пандемію економіка більшості країн продемонструвала помітний занепад. Та вже нині, у 2021 році, чимало людей сподівається на те, що ситуація покращиться. Директор з наукової роботи Growford Institute Тетяна Богдан розповіла порталу "Коментарі", як, коли і за рахунок чого наша Україна може зробити економічний ривок. Також журналісти дізналися, що заважає нам у цьому напрямку.

Економічний ривок: чи здатна на нього Україна — експерт

Експерт оцінила можливості України для економічного ривка. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Що варто зробити

На думку Тетяни Богдан, для досягнення економічного прориву безумовним пріоритетом України має стати радикальне підвищення рівня приватних і державних інвестицій, або як говорять економісти – прискорення валового нагромадження основного капіталу. Інвестиції — це розбудова необхідної інфраструктури в країні, це нові виробничі підприємства, це модернізація діючих підприємств, це закупівлі технологій і обладнання, це оснащення робочих місць, говорить спеціалістка.

"В Україні частка валового нагромадження основного капіталу у ВВП упродовж 2013-2020 рр. змінювалася в межах 13-16,9%. А міжнародні дослідження показують, що в період після ІІ світової війни 56 успішних економік світу, які зростали із щорічним темпом понад 6% ВВП упродовж одного або кількох десятиріч, мали частку щорічного нагромадження основного капіталу в ВВП на рівні 25% ВВП і вище, — говорить Тетяна Богдан. — Тому цілком природньо, що будь-яка країна з невисоким рівнем доходів, яка прагне швидко зростати, повинна спрямовувати на накопичення основного капіталу від 25% до 35% ВВП на рік".

За словами експертки, якщо ж фактично рівень нагромадження капіталу не досягає позначки 20% ВВП, то така економіка входить у стан хронічного занепаду або стагнації. Саме це, говорить Тетяна Богдан, і відбувається з економікою України в останні 15 років.

Економічний ривок: чи здатна на нього Україна — експерт - фото 2

Експертка Тетяна Богдан. Фото: Growford Institute

Для активізації темпів інвестиційної діяльності в Україні вкрай важливо забезпечити доступність фінансових ресурсів інвестиційного розвитку. На думку директора з наукової роботи Growford Institute до цього переліку входять:

- кредитні ресурси банків;

- інвестиційні інструменти Національного банку;

- державні гарантії;

- бюджетні позики та субсидовані державою банківські кредити;

- кошти міжнародних фінансових організацій;

- заощадження населення;

- заощадження інших суб’єктів національної економіки;

- ресурси фондового ринку.

"Залучення таких ресурсів до економічного обороту України вимагає наявності професійної державної служби, відповідального монетарного регулятора, дієвої інфраструктури фінансового ринку, правової захищеності прав кредиторів/ інвесторів і загального оздоровлення інвестиційного клімату", — переконана Богдан.

Куди держава має інвестувати

У структурі різних видів інвестицій вагому роль мають відігравати інвестиції держави, зокрема, інвестиції в інфраструктуру, говорить Тетяна Богдан. Такі інвестиції підвищують темпи економічного зростання країни за кількома каналами.

"По-перше, в короткостроковому періоді дія фіскального мультиплікатора призводить до зростання сукупного попиту на стадії реалізації проектів. По-друге, державні інвестиції підвищують темпи зростання економіки в довгостроковому періоді через ступінь привабливості приватних інвестицій, підвищення продуктивності факторів виробництва, активізацію накопичення людського капіталу", — стверджує спеціалістка.

Фахівці МВФ оцінили, що зростання державних інвестицій на 1% ВВП у різних типах країн потенційно може підвищити темпи зростання їх ВВП на 2,7% і збільшити обсяги внутрішніх приватних інвестицій на 10%.

"Тобто пріоритет державних інвестицій, проголошений українською владою у минулому році, з погляду стратегічних перспектив розвитку країни можна вважати правильним, — пояснює експертка. — Але суттєве застереження — це прозорість і ефективність використання державних коштів з ліквідацією численних корупційних схем у рамках програм "Великого будівництва" і "Великої реконструкції".

Щодо часу ініціювання таких програм, то, на погляд Тетяни Богдан, двократне збільшення витрат на дорожнє будівництво з бюджету 2020 р. було передчасним. Все тому, що і дотепер не вирішені основні завдання боротьби з пандемією, яка триває вже півтора роки і забрала життя 52 тисяч українців.

"У контексті вирішення завдань активізації приватного інвестування та підвищення ефективності державних інвестицій, на мою думку, вкрай важливо досягти поступу в процесах демонополізації економіки, деолігархізації суспільства, захисту економічної конкуренції. Нині наявність численних можливостей для пошуку ренти і отримання арбітражу у вразливих секторах економіки, за оцінками експертів Світового банку, знижує якість державних інститутів, підриває здорові стимули до нагромадження капіталу, залучення іноземних інвестицій та диверсифікації експорту", — говорить спеціалістка.

Тетяна Богдан переконана: для підвищення рівня добробуту країни і сумарної продуктивності праці важливими є не лише обсяги інвестування, а й галузева спрямованість інвестицій.

"Економістам відомо, що просування нації на шляху індустріалізації та розвитку переробної промисловості зумовлює підвищення загального рівня продуктивності економіки і прискорення темпів зростання ВВП. Ручір Шарма у своїй роботі "Злет і занепад країн" наводить такий факт: із п’яти найбільших країн, які є визнаними лідерами економічного розвитку та мають найвищі частки інвестицій у ВВП, чотири є лідерами за показником частки переробної промисловості у ВВП, — розповідає експертка. — Це Китай, Південна Корея, Малайзія та Індонезія. З іншого боку, більшість країн (серед тих, що не мають багатих покладів нафти і природного газу) не змогли навіть розпочати процес виходу з бідності без створення переробної промисловості".

Що стоїть на заваді економічного ривка

За словами Тетяни Богдан, традиційно бар’єрами для економічного розвитку у бідних країнах вважалися "провали" держави, які проявляються у формі корупції, незахищеності прав приватної власності, збитковості державних підприємств, утворення монополій тощо.

"Але фахівці МВФ Черіф і Гасанов доводять: вагомими стримуючими факторами для стійкого зростання економік, поряд із "провалами" держави, є й "провали" ринку. Внаслідок дії "провалів" ринку, праця і капітал у бідних країнах  спрямовуються здебільшого у низькопродуктивні сектори економіки, що закріплює стан хронічної бідності і гальмує процес розвитку", — зазначає експертка.

Сучасна економіка розвитку визнає наявність двох ключових передумов для подолання зазначених "провалів" і підвищення темпів економічного зростання, говорить спеціалістка. По-перше, це посилення приватних основ економічного розвитку (private fundamentals) — активне інвестування приватного капіталу, впровадження нових технологій та підвищення кваліфікації працівників. По-друге, це вдосконалення державних основ розвитку (public fundamentals) — розбудова державою фізичної інфраструктури, створення якісного інституційного середовища для роботи ринків, подолання проблем координації у приватному секторі при створенні сучасних виробництв.

"З огляду на це, відродження переробної промисловості України та досягнення позитивних структурних зрушень в економіці вимагає максимального застосування приватних основ розвитку та активної ролі держави — створення мотивації для приватного бізнесу інвестувати у переробну промисловість і займатися інноваційною діяльністю, побудова високоякісної транспортної, енергетичної та цифрової інфраструктури, підвищення кваліфікаційного рівня зайнятих тощо, — резюмує Тетяна Богдан. — Реалізація таких амбіційних завдань потребує, перш за все, визначення комплексного набору інструментів економічної політики, формування системи відповідальних інститутів і перебудови бюджетного процесу".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що може статися з економікою України, якщо ми не отримаємо чергову позику від Міжнародного валютного фонду. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи здатен вплинути на співпрацю із МВФ прийдешній візит Володимира Зеленського до Білого Дому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини