Головна Новини Бізнес економіка Транш від МВФ влітку: чи допоможе Україні візит Зеленського в США
commentss НОВИНИ Всі новини

Транш від МВФ влітку: чи допоможе Україні візит Зеленського в США

Експерти оцінили, наскільки ймовірним є отримання Україною чергового кредиту від МВФ найближчим часом

7 липня 2021, 16:59
Поділіться публікацією:

Україні не слід турбуватися, навіть якщо країна не отримає чергового "вливання" від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вигляді траншу до кінця року. Однак, за словами глави Мінекономіки Олексія Любченка під час форуму "Україна.30", члени уряду вважають, що гроші вдасться отримати. "Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, чи дійсно перспективи настільки райдужні.

Транш від МВФ влітку: чи допоможе Україні візит Зеленського в США

Влада вважає, що МВФ дасть Україні кредит у цьому році. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Фахівці розповіли, як варто оцінювати подібні заяви українських політиків. Також журналісти спробували з'ясувати, чи здатний вплинути на отримання траншу від МВФ візит президента України до США, запланований на кінець липня.

"Україні найближчим часом необхідно буде розраховувати на власні сили"

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин не очікує отримання траншу до вересня як мінімум.

"Тобто, пікові в цьому році вересневі виплати доведеться здійснювати без підтримки Фонду, — зазначає він. — У кращому випадку, транш буде отриманий до кінця року. Однак для цього необхідно зробити безліч кроків. При цьому останні події в НБУ, зміна представника фонду в Україні (стандартна процедура) не дозволяють говорити про найближче відновлення співпраці. Запущені судові, антикорупційні реформи не встигнуть себе виявити, щоб говорити про кредит".

Андрій Шевчишин прогнозує, що Україні найближчим часом необхідно буде розраховувати на власні сили (залучення валюти на внутрішньому ринку, або перегляд видаткової частини бюджету, або емісія), на підтримку інших кредиторів (ВБ, Єврокомісія) і залучення кредитів на відкритому ринку (єврооблігації).

"Загалом відсутність прогресу з Фондом — поганий знак, але не катастрофічний, — вважає аналітик. — Не думаю, що цей фактор якось вплине на візит українського президента в США. Фінансове питання — тільки частина пакета для обговорення. Є маса інших нагальних тем".

"Перспективи отримання чергового траншу МВФ влітку виглядають малоймовірними"

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко розмірковує наступним чином:

"Судячи з того, що дата "віртуального візиту" місії МВФ до України поки не узгоджена, а держсекретар США Блінкен зробив різку заяву щодо того, що з 2014 року в Україні не посаджений жоден топкорупціонер, і Верховна Рада поки не прийняла весь пакет законопроєктів, який вимагає фонд, перспективи отримання чергового траншу МВФ влітку виглядають малоймовірними. Особливо на тлі безперервного скандалу навколо НАК "Нафтогаз".

На думку експертки, якщо ситуація не зміниться кардинально, очікувати траншу МВФ в цьому році не варто.

"Про це вже натякнув інвестбанкір Сергій Фурса, якого вважають обізнаною людиною в відносинах України та Фонду, — зазначає Оксана Чепіжко. — Безумовно, запланований візит президента Зеленського в Вашингтон може переломити ситуацію. Нагадаю, що США лише за цей рік продатували МВФ на 368 млрд доларів. Однак ті вимоги, які висуває адміністрація Байдена (справа Коломойського, приватизація державних монополій, посилення ролі НАБУ та інших антикорупційних органів), можуть виявитися неприйнятними для Офісу президента. І країна залишиться без траншу".

Втім, такий варіант розвитку подій, враховуючи сприятливий баланс між імпортом і експортом, не викличе, на думку влади, погіршення фінансової ситуації.

"Про це, наприклад, говорить депутат від "Слуги народу" Ірина Верещук. При такому розкладі переговори з МВФ будуть відновлені або в наступному році, або в разі "потреби". Наприклад, якщо доведеться вводити восени черговий локдаун і різко знадобляться кошти для підтримки низки соціальних програм", — підкреслює Оксана Чепіжко.

Правда, для цього треба надати аудит використання коштів "Коронавірусного Фонду" за 2020-2021 роки. А там, судячи з усього, "все вкрадено до нас", резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки грошей від МВФ Україна отримала за роки своєї незалежності й наскільки великий борг для виплати у нас є зараз. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що може статися з українською економікою, якщо Міжнародний валютний фонд відмовить нам у кредиті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини