Головна Новини Бізнес економіка Кредит від МВФ: скільки грошей Україна отримала і яку суму винна
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредит від МВФ: скільки грошей Україна отримала і яку суму винна

За 29 років МВФ видав Україні позик на близько 35 млрд доларів

18 червня 2021, 18:46
Поділіться публікацією:

Співпраця із Міжнародним валютним фондом в останні роки жваво обговорюється українцями. І допоки влада працює над отриманням чергового траншу, "Коментарі" звернулися до Міністерства фінансів із питанням, яку загальну суму коштів Україна отримала від МВФ за роки своєї незалежності.

Кредит від МВФ: скільки грошей Україна отримала і яку суму винна

За 29 років співпраці МВФ видав Україні близько 35 млрд доларів. Фото із відкритих джерел

Як пояснили чиновники Мінфіну у відповіді на інформаційний запит, наша держава отримує виплати від Фонду протягом останніх 29 років. За цей час було започатковано аж 12 різноманітних програм, які стосуються економічного розвитку держави. Також у МВФ підтримують впровадження багатьох реформ на території нашої країни.

Загальна сума отриманих від МВФ траншів наразі сягає близько 35 млрд доларів США. При конвертації у національну валюту отримаємо понад 951 млрд гривень.

Як пояснюють у Міністерстві фінансів, гроші, отримані від Фонду у рамках вже зазначених програм співпраці, йдуть за двома напрямками. Ними поповнюють валютні резерви або зараховують до загального фонду держбюджету.

Фінанси, які "заходять" до головної української "скарбниці", пізніше виділяються на конкретні дії, які передбачені статтею 23 Бюджетного кодексу України.

"Використання таких коштів здійснюється згідно з їх призначенням. Іншими словами, кошти, які були отримані від МВФ, потрапляли до загального котла, та подальше їх використання здійснювалось відповідно до потреб країни", — зазначили у відповіді на запит порталу "Коментарі".

Сьогодні ж Україна має певні зобов’язання, які стосуються розробленої спільно із МВФ Програми під назвою "Стенд-бай" на 2021 рік. Отримання траншу передбачає відновлення антикорупційного законодавства, а также проведення реформи судової системи.

"Станом на 31 травня 2021 року Мінфіном сплачено за позиками МВФ загалом 195,4 млрд грн, у тому числі: Stand-by-2008 – 51,5 млрд грн; Stand-by-2010 – 35,1 млрд грн; Stand-by-2014 – 78,5 млрд грн; EFF-2015 – 28,6 млрд грн; Stand-by-2020 – 1,6 млрд грн", — повідомили у пресслужбі Мінфіну.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як народні депутати оцінили звіт стосовно виконання держбюджету у 2020 році. Ексклюзивні подробиці — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чи може списання боргів МВФ привести Україну до стану дефолту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини