Головна Новини Бізнес економіка Економіка екології: чому Україні потрібна "зелена" енергетика
commentss НОВИНИ Всі новини

Економіка екології: чому Україні потрібна "зелена" енергетика

На тлі глобальних змін клімату, які негативно впливають на економіку, потреба в енергії у світі до 2030 року зросте на 55%

8 червня 2021, 10:29
Поділіться публікацією:

Виробництво електричної та теплової енергії дає приблизно 25% викидів парникових газів в атмосферу, видобуток енергоносіїв дають ще 10%, при цьому потреба енергії у світі буде тільки зростати. Про це під час форуму "Україна 30. Екологія" розповів заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, інформують "Коментарі".

Економіка екології: чому Україні потрібна "зелена" енергетика

Форум "Україна 30. Екологія". Фото: mpe.kmu.gov.ua

За прогнозами, потреба в енергії у світі до 2030 року зросте на 55%, та на 4,5% — тільки цього року, зазначив заступник міністра енергетики України. Щоб економічне зростання було швидким, Україні потрібно збалансувати економіку, екологію та енергетику, зазначив Демченков.

"Вихід — це трансформація енергетичного сектору, його декарбонізація. Це означає, що ми повинні не лише створювати нові технології, але й змінювати наш спосіб життя, як споживачі. Вихід також — це низьковуглецева генерація, така як атомні електростанції, гідроелектростанції та відновлювальні джерела енергії — сонце, вітер, біомаса", — наголосив заступник міністра енергетики України.

За його словами, частка відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) у світовому енергобалансі поступово зростає — у 2020 році вона склала майже 30%, а атомна енергетика — 10%.

"У Франції АЕС дають понад 70% електроенергії, а в Японії внаслідок політичного рішення після аварії на Фукусимі атомна генерація впала майже до нуля. В Чехії ВДЕ складає 12%, а Австрія виробляє понад 75% електроенергії з гідроенергетики та ВДЕ. Натомість друга економіка світу — Китай отримує 56% енергії від спалювання вугілля. Сусідня нам Польща — 70%", — розповів Демченков.

За даними 2020 року, в Україні половину електроенергії дали АЕС, ще понад 35% — теплова генерація, яка переважно працює на вугіллі, ВДЕ — понад 12,4%, повідомив представник Міненерго. Окрім того, в Україні є певна сезонність. Наприклад, в січні ВДЕ виробили понад 4,5% без ГЕС та 9,6% разом з ними, зазначив Демченков.

"Для сталого розвитку української енергетики ми повинні створити ринкові стимули для розвитку потужності ВДЕ. Збудувати потужну високоманеврову генерацію та систему зберігання енергії. Забезпечити зростання ВДЕ та поступово відмовитись від брудної теплової генерації, яка використовує вугілля. Зберегти та модернізувати генерацію на мирному атомі", — заявив заступник міністра енергетики України.

Підвищити енергоефективність в Україні також можна зменшуючи витрати при передачі електричної енергії в мережах, додав представник Міненерго.

"Зношеність наших мереж, на жаль, складає понад 50%. Майже 45% енергії втрачається при транспортуванні до кінцевого споживача. Це великий мінус", — резюмував Демченков.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні з 1 липня 2021 року набуде чинності закон, який дозволить випускати "зелені" облігації. Наразі Україна сплачує за імпорт енергоресурсів 7,5 млрд дол., а українська економіка в три рази має вищу енергомісткість, ніж економіка Європи. За останні п’ять років сектор "зеленої" енергетики України залучив 8 млрд євро інвестицій. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини