Головна Новини Бізнес економіка Експерт прокоментувала підвищення прожиткового мінімуму в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт прокоментувала підвищення прожиткового мінімуму в Україні

Реальне підвищення рівня соціальних стандартів можливе лише в разі зміни економічної моделі України

3 червня 2021, 11:45
Поділіться публікацією:

Прожитковий мінімум в Україні планують розраховувати за новим принципом, і він повинен дорівнювати фактичному прогнозованому. Відповідний законопроект підтримали 253 народних депутати.

Експерт прокоментувала підвищення прожиткового мінімуму в Україні

Прожитковий мінімум - фото з відкритих джерел

Законопроектом пропонують визначати розмір прожиткового мінімуму в розрахунку на одну людину у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік. Для цього повинні бути враховані прогнози інфляції поточного року. На сьогодні в Україні прожитковий мінімум становить 2379 грн. З 1 грудня 2021 року він зросте до 2481 грн. Такі показники не відображають реальний необхідний рівень життя.

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко оцінила для видання "Коментарі" передбачувані зміни. З її слів, новий законопроект про підвищення прожиткового мінімуму розроблений таким чином, щоб підвищення реальних соціальних стандартів призвело в перспективі до запровадження безумовного базового доходу для громадян України після 2026 року.

"При цьому не враховується поки рівень інфляції та тіньової економіки, а також зростання реальних і прихованих податків. Невідома також поки реакція МВФ і інших міжнародних кредиторів. Все це говорить, скоріше, про політичну складову закону, ніж економічну", — вважає Оксана Чепіжко.

На її думку, реальне підвищення рівня соціальних стандартів можливе лише в разі зміни економічної моделі України (сировинної — на інноваційну постковідну), що в діях нинішньої влади спостерігається дуже фрагментарно.

Раніше портал "Коментарі" писав, як зміняться пенсії в Україні завдяки збільшенню прожиткового мінімуму в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини