Головна Новини Бізнес економіка Експерти назвали ризики майбутньої приватизації
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти назвали ризики майбутньої приватизації

У чому небезпеки майбутньої приватизації розбиралися українські експерти

25 грудня 2020, 14:02
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд запропонує парламенту в 2021 році зняти обмеження на продаж низки об'єктів, включаючи Одеський припортовий завод (ОПЗ). Експерти оцінили цю ідею для видання "Коментарі".

Експерти назвали ризики майбутньої приватизації

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Серйозні інвестори побоюються втратити свої вкладення"

Спеціаліст з держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев вважає, що озвучена прем'єром ідея зараз не може (не повинна) бути реалізована ні при яких розкладах.

"Уже протягом багатьох років уряд, а точніше Фонд держмайна, намагається продати великі об'єкти. Такі як Центренерго, ОПЗ, ряд машинобудівних підприємств. Але ці спроби закінчуються безрезультатно. Причина проста — ніхто з серйозних іноземних інвесторів не хоче приходити в країну, де не гарантовано право власності і неможливо відстояти свої інтереси в судах. До того ж в цій країні ведуться військові дії — і її економічне майбутнє невизначено", — пояснює Геннадій Рябцев.

Тому, підкреслює він, основні інвестиції, які останнім часом приходять в Україну, є спекулятивними. Або засобами, повернутими з офшорів українськими підприємцями, для підтримки в робочому стані підприємств, якими вони володіють.

Геннадій Рябцев відзначає: "Безумовно, можна продати той же ОПЗ за умовну 1 грн. Але чи має це сенс сьогодні, коли продукція цього заводу нерентабельна, у порівнянні з продукцією його конкурентів, а підприємство фактично доведено до банкрутства? Для початку ми повинні вирішити вищезгадані проблеми. Тоді пропозиції уряду про такого роду приватизації матимуть хоч якийсь сенс".

"Великі ризики приватизації за безцінь"

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко вважає ідею про розблокування "Великий приватизації" правильною. Разом з тим, впевнений він, тут повинен бути не тільки формальний підхід — але і проведена комплексна робота по підвищенню інвестиційної привабливості тих об'єктів, які готуються до приватизації.

"Зробити просто вивіску про продаж — недостатньо, — підкреслює експерт. — Ми знаємо, що державні підприємства в Україні десятиліттями доводилися до повної деградації, кошти "викачували", борги росли, інвестиційна привабливість губилася. Разом з тим, це підприємства-титани, що забезпечують роботою ті чи інші регіони. Корумпованість та неефективність окремих управлінців призвела, наприклад, Одеський припортовий завод до плачевного стану. І єдиний шлях, який бачать в уряді — це приватизація. Але головне питання — це ціна. Важливо, щоб така велика приватизація не відбулася за безцінь. А ризики в цьому відношенні великі".

На думку Олександр Вовченко, щоб державі максимально вигідно продати ОПЗ, потрібно, перш за все, розібратися з токсичними боргами, які власне і відлякують серйозних інвесторів.

"Але про яку "Велику приватизацію" можна говорити, коли ми не можемо продемонструвати світові реальні кроки і результати в напрямку боротьби з корупцією?" — дивується експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабінет міністрів України схвалив перелік підприємств, які будуть управлятися державою.








Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини