Головна Новини Бізнес економіка Фонд гарантування вкладів подав позов на Жеваго на 46 мільярдів
commentss НОВИНИ Всі новини

Фонд гарантування вкладів подав позов на Жеваго на 46 мільярдів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов проти власника банку “Фінанси та кредит”.

4 січня 2023, 15:24
Поділіться публікацією:

ФГВФО позивається до Господарського суду м. Києва на Костянтина Жеваго про відшкодування збитків банку “Фінанси та кредит” та його кредиторам на суму майже 46 млрд гривень. Про це повідомляє пресслужба Фонду.

Фонд гарантування вкладів подав позов на Жеваго на 46 мільярдів

Фото: https://ua.korrespondent.net/


Згідно з інформацією на офіційній сторінці ФГВФО, можливості для захисту прав кредиторів фінустанови відкрилися після отримання документів та доказів, зібраним під час підготовки і розгляду Високим Судом Англії та Уельсу справи за позовом Фонду проти власника Банку. 


“У цій справі суд дійшов висновку, що він не має юрисдикції для розгляду справи через потребу застосування українського законодавства, утім визнав наявність достатніх підстав для всесвітнього арешту активів Жеваго і отримав його письмове зобов’язання не ухилятись від участі у судовому процесі в Україні”, — повідомили у ФГВФО. 


За словами заступника директора-розпорядника Фонду Віктора Новікова, Фонд має міцну доказову базу у понад сім тисяч оригіналів і копій документів — листів, описів схем і матеріалів кредитних справ загальним обсягом близько 300 тисяч сторінок.

Як відомо, головною причиною неплатоспроможності банку “Фінанси та кредит” та неможливості повністю розрахуватися з його кредиторами стали значні збитки від схемного виведення коштів через кредитування пов’язаних з Костянтином Жеваго компаній. Останні не повернули отримані позики. 


“При кредитуванні згаданих позичальників Банк використовував схему перехресного забезпечення (сross-collateralization) – приймав у заставу за кредитом забезпечення за іншим кредитом того самого або іншого пов’язаного позичальника, переважно неліквідне майно з безпідставно завищеною вартістю (в окремих випадках — в сотні разів)”, — зауважили у Фонді. 


Серед прийнятої банком застави за кредитами — відходи збагачення залізних руд, які, відповідно до законодавства, не можуть виступати заставою; права на отримання неіснуючих товарів за контрактами пов’язаних з Жеваго позичальників з його ж іноземними компаніями; права вимоги товарів/ грошових коштів за контрактами, яких ніколи не виникало.


Ми раніше писали, що після затримання колишнього нардепа та бізнесмена на курорті в Куршевелі, Жеваго вийшов зі складу ради директорів Ferrexpo. Як відомо, 27 грудня Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті у французьких Альпах. Затримання екснардепа й одного з найбагатших бізнесменів країни відбулося за запитом слідчих ДБР. Жеваго підозрюють у вчиненні розтрати 113 млн доларів банку "Фінанси і кредит". 28 грудня Суд Шамбері ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго. Питання про екстрадиція бізнесмена розглянуть 5 січня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини