Головна Новини Бізнес економіка Головні події фінансово-економічного фронту осені: із чим входимо в зиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні події фінансово-економічного фронту осені: із чим входимо в зиму

Великий позитивний момент осені – те, що наші партнери вчасно та в повному обсязі надавали Україні макрофінансову допомогу

30 листопада 2023, 11:45 comments1138
Поділіться публікацією:

Під побоювання нових масованих ракетних обстрілів з боку РФ, пробуксування з наданням нам допомоги з боку США, а також складнощі з європейськими сусідами Україна прощається з черговою військовою осінню – і входить у чергову військову зиму. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що важливе сталося за осінній період на фінансово-економічних фронтах, а також поділилися очікуваннями від зими.

Головні події фінансово-економічного фронту осені: із чим входимо в зиму

Події України. Фото з відкритих джерел

До кінця 2023-го не варто очікувати кардинальних змін

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін серед важливих подій осені називає ухвалення у листопаді Верховною Радою головного фінансового документа – бюджету на 2024 рік. Також відбувся перерозподіл податку на доходи фізичних осіб, коли частина військового доходу пішла з місцевих бюджетів – державі. Інфляція опустилася майже до 5%. Поліпшилися прогнози зростання економіки – до 4,9% цього року.

"Найбільший позитивний момент осені – те, що наші партнери вчасно та в повному обсязі надавали Україні макрофінансову допомогу. Від неї на сьогодні залежить весь соціальний блок держави. Але така ситуація – великий негатив для нас. Адже подібна допомога дуже політично залежна, – пояснює експерт. – Загалом осінь була досить комфортною для нас. Теплою. Дала врожай навіть більше, ніж минулого року, хоч посівні площі скоротилися на 10%".

До кінця 2023-го, на думку Олега Пендзіна, навряд чи щось кардинально зміниться. Є побоювання блекаутів, але є надія, що їх не буде.

"Проблеми можуть розпочатися із січня-лютого нового року. Багато що залежить від того, чи буде (і, якщо буде – в якому обсязі) допомога Україні з боку США. До кінця цього року, схоже, там так і не проголосують пакети з підтримки України та Ізраїлю. У Штатах вже розпочалася передвиборча кампанія зі всіма випливаючими", – констатує експерт.

Далися взнаки проблеми з експортом української продукції

Економічний експерт Данило Монін виділяє такі головні події фінансово-економічного фронту осені.

1) Запуск плаваючого курсу гривні з дивною логікою НБУ.

2) Прийняття бюджету 2024 року, який умовно можна назвати військовим.

3) Проблеми з експортом української продукції як через російську агресію, так і через блокування шляхів у Польщі.

Це, на думку експерта, формує негативні очікування, але має короткочасний позитивний ефект шляхом зниження рівня інфляції в країні.

Зимові очікування у Данила Моніна такі:

– буде кращою, порівняно з минулим роком, ситуація з подачею електрики та тепла до будинків;

– відбудеться часткове вирішення питання з фінансуванням бюджету 2024 року від Заходу;

– є сподівання, що початок передвиборчих процесів у РФ може обернутися заявою про смерть Путіна.

З 1 січня 2024 року набуває чинності другий етап земельної реформи

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук поділився таким коментарем:

"Цієї осені у нас виникли серйозні проблеми з експортом. Спершу виключно з аграрним. Згодом відбулося блокування польськими перевізниками низки пунктів пропуску для всіх фур. В результаті українські виробники, логістичні компанії зазнають збитків. І що довше триває така блокада, то серйозніше це позначиться на економічному становищі наших підприємств".

Ще одним важливим питанням, за словами експерта, є необхідність відстрочення ухвалення лімітів з обігу сільськогосподарських земель.

"З 1 січня 2024 року набирає чинності другий етап земельної реформи. І там ліміти збільшуються у 100 разів (до 10 000 тисяч га). Наша ВАР останні кілька місяців займалася вирішенням цієї проблеми. На фоні широкомасштабної російської агресії українські товаровиробники значно збідніли. Крім того, багато аграріїв на фронті, а решта всіляко допомагають фронту. І ліміти до 10 тис. га ставлять малий та середній бізнес у нерівні умови з великими компаніями. Є загроза розриву вже існуючих договорів із нашими товаровиробниками. Що точно не піде на користь вітчизняній економіці. Тим більше, з огляду на те, що саме малі та середні підприємці є основою аграрного бізнесу в Україні (близько 70%)", – пояснює Денис Марчук.

За його словами, відповідна петиція (щодо неприпустимості збільшення лімітів) набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів на сайті президента.

"Сподіваємось на позитивний розгляд цього питання, – зізнався експерт. – Наголошую – ми не проти земельної реформи. Не проти того, щоб з 1 січня нового року юридичні особи отримали можливість купувати землю. Але ми категорично проти такого різкого збільшення лімітів. Саме тому на період війни та кілька років після пропонуємо залишити ліміт у 100 га, як зараз".

Читайте також на порталі "Коментарі" – із чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини