Головна Новини Бізнес економіка Googlе загрожує майже тримільярдний штраф – що вирішив суд ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Googlе загрожує майже тримільярдний штраф – що вирішив суд ЄС

Google покарали за дискримінацію конкурентів у видачі результаті пошуку

10 листопада 2021, 19:44
Поділіться публікацією:

Європейський загальний суд підтвердив, що компанія Google зловживає монопольним становищем і тому має бути покарана. Про це повідомляє видання Forbes.

Googlе загрожує майже тримільярдний штраф – що вирішив суд ЄС

Європейський загальний суд - фото з офіційного Twitter

Google присудили штраф у розмірі 2,8 млрд дол. (або 2,4 млрд євро) відповідно до рішення Єврокомісії чотири роки тому – у червні 2007 р. Після цього компанія подала апеляцію, вважаючи, що невинна. Однак 10 листопада 2021 р. Суд загальної юрисдикції ЄС підтвердив, що штраф повинен бути оплачений.

Суть звинувачення полягала у тому, що компанія Google порушила правила конкуренції. У результатах пошуку її товари виглядали привабливіше, ніж товари інших компаній. Також вони розміщувались на кращих позиціях у результатах пошуку. Google стверджує, що усі сайти, які показують за запитом користувача, виводяться згідно з складним алгоритмом, який виводить лише якісні веб-сторінки. Однак відносно конкурентів цей алгоритм не спрацьовував.

Рішення суду стосується не лише конкуренції та монополії. Воно означає, що пошукові системи несуть відповідальність за те, що показують користувачу, відмічає видання The Wall Street Journal.

Google, а також материнська компанія Alphabet Inc., можуть оскаржити штраф у Верховному суді ЄС. 

Антимонопольний рух підтримується адміністрацією нинішнього президент США. 9 червня 2021 р. Джозеф Байден підписав указ для боротьби з цифровими монополістами – так званими BigTech: Google (Alphabet), Apple, Facebook, Amazon і Microsoft. Планується, що їм буде заборонено купувати маленькі компанії-конкуренти, щоб їх знищити. Крім того введуть певні правила для маркетплейсів. Сайти електронної комерції інколи використовують ті ж самі принципи, за які покарано Гугл: обмеження конкурентів і просування своїх товарів.

Видання "Коментарі" нагадує: у жовтні відбувся масштабний збій у роботі Facebook та кількох пов'язаних  соцмереж. Докладніше можна дізнатись за посиланням.

Між тим вартість акцій компанії Alphabet Inc. – материнської відносно Google – досягла максимуму. Аналіз біржових даних видання публікувало в одному з попередніх матеріалів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини