Головна Новини Бізнес економіка Держаудит економіки України: що показала ревізія країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Держаудит економіки України: що показала ревізія країни

Експерти назвали основні небезпеки для України, відштовхуючись від даних аудиту

6 листопада 2020, 12:30
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів представив результати економічного аудиту країни та економічне бачення до 2030 року. На підставі отриманих даних, фахівці вже зробили висновок про тотальне розкрадання запасів. Наслідки результатів і можливі подальші дії уряду проаналізували українські експерти.

Держаудит економіки України: що показала ревізія країни

"Повернути вкрадене не вдасться"

Так, адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає аудит одним з найбільш правильних рішень влади.

"Нашій державі необхідно провести незалежні аудити всіх державних монополій і підприємств, міністерств і так далі, — упевнений експерт. — Порушення в тендерних закупівлях Держрезерву України, а саме укладення договорів без тендера, це пряме розкрадання грошей. Але навіть проведення тендерів не гарантує, що не буде розкрадання грошових коштів. Всім відомі випадки, коли на ProZorro прописуються тендерні умови під конкретного учасника".

Денис Бондар наголошує, що неефективне використання коштів платників податків України (тобто наших з вами) — це найбільша проблема держави. А розкрадання грошей — просто колосальне.

"За результатами аудиту Держрезерву України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вже були направлені відповідні заяви до правоохоронних структур, таких як НАБУ, СБУ і Нацполіція, — підкреслює експерт. — Швидше за все, нашій державі з вкрадених коштів, мало що вдасться повернути. Дані гроші, думаю, давно вже виведені в офшори або витрачені на предмети розкоші. Що стосується фігурантів цих справ, то виходячи з малої ефективності роботи правоохоронної системи, порушать справу проти якогось дрібного чиновника часів розкрадання бюджетних коштів. А справжні бенефіціари та вигодонабувачі цих розкрадань уникнуть відповідальності, як це постійно відбувається в нашій країні".

Висновки з цієї ситуації, на думку Дениса Бондара, очевидні: необхідно продовжувати проведення аудиту в державі, поки не буде зрозумілий розмір розкрадань в масштабах всієї України.

"Ефективне використання бюджетних коштів — це точка росту для України без збільшення податкового тиску і нових податків для всіх українців. Тільки якщо бюджетні кошти почнуть використовувати ефективно, а не нахабно красти, ми побачимо якісні зміни в країні, а через деякий час і успішну Україну", — упевнений експерт.

"Розкрадання Держрезерву може призвести до катастрофи"

Напівпусті склади та прострочені продовольчі товари в Держрезерві України підвищують ймовірність катастрофічних наслідків екстрених ситуацій, впевнений економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов.

Він нагадує, що Держрезерв призначений для забезпечення мобілізаційних потреб, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та підтримки нестабільних ланок економічного ланцюга (гуманітарна допомога, що регулює вплив на ринок).

"На жаль, 5 листопада аудит Мінекономіки повідомив про низку порушень, серед яких перевищення безпечного терміну зберігання зерна в 5 разів і пропажа частини враховується зерна, — підкреслює Адріан Пантюхов. — Очевидно, що поточна недостача має віддалений вплив на щоденне життя українців. Однак варто враховувати наслідки ймовірного гіршого сценарію. Якщо, наприклад, станеться екстрена ситуація, враховуючи швидку зиму. Яка, ймовірно, буде більш сніжною і жорсткою в порівнянні з попереднім роком. Або запаси зерна на складах, які активно розпродавалися у 2019 році, підійдуть до мінімуму. Наслідки будуть помірними, але час їх рішення і ціна для населення буде залежати від наповненості Держрезерву".

Також не виключено посилення конфлікту на сході. А одномоментна мобілізація продовольчих і матеріальних ресурсів — це невідкладна частина швидкого реагування на дії країни агресора.

"Варто нагадати, що стратегії якісного моніторингу наповненості резервів і своєчасного оновлення з мінімальними грошовими втратами відомі. Наприклад, в Росії оборот ресурсів всередині Резерву забезпечений завчасним продажем матеріалів приватним покупцям. Ви можете придбати сталь, кольорові, чорні метали, продукти харчування невикористані заздалегідь, за дисконтними цінами. Ресурси продаються за період до закінчення терміну зберігання, необхідного для реалізації або споживання придбаного товару, — підкреслює Адріан Пантюхов. — Це єдиний можливий сценарій для України, який має на увазі, як мінімальні трати на підтримку запасів, так і повне забезпечення екстрених потреб держави. А відома дірка безпеки існуючих резервів повинна бути вирішена скоординованими діями контролюючих органів і підтверджена повторюваними перевірками держрезервів".

Як повідомляв портал "Коментарі", аудит НАК "Нафтогаз" показав втрати для бюджету в 75 млрд грн. Матеріали ревізії направлено до СБУ.  




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини