Головна Новини Бізнес економіка Гроші за тютюн: АМК нагадали про монополії та звільнення Петрашка
commentss НОВИНИ Всі новини

Гроші за тютюн: АМК нагадали про монополії та звільнення Петрашка

Антимонопольний комітет відмовляється надавати нардепу від "Слуги народу" документи по справі про штраф "Тедіс Україна"

30 травня 2021, 13:41
Поділіться публікацією:

Два місяці Антимонопольний комітет (АМК) України відмовляється надати повний текст рішення відомства про монополію компанії "Тедіс Україна" на тютюновому ринку країни. Про це розповів народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Качура.

Гроші за тютюн: АМК нагадали про монополії та звільнення Петрашка

Сигарети. Фото з відкритих джерел

Факт монополії "Тедіс Україна" на ринку оптової дистрибуції сигарет АМК встановив у 2016 році. Тоді він видав рекомендації й оштрафував компанію на 432 млн гривень. При цьому монополістом вона була із 2013 року — до перейменування з "Мегаполіс" у "Тедіс", нагадав Качура.

За його словами, штраф був повністю виплачений лише у 2020 році, але рекомендації Антимонопольного комітету "Тедіс" досі не виконала. Через це АМК оштрафував компанію повторно. 17 березня 2021 року Антимонопольний комітет зобов'язав "Тедіс" виплатити штраф через невиконання рекомендацій на 274,2 млн гривень. Саме цей документ повністю не видає нардепу АМК.

"Тедіс Україна" контролює до 90% оптової дистрибуції тютюнових виробів, наголосив Качура. На офіційні депутатські запити АМК відповідає відписками, посилаючись на конфіденційність деяких даних. Причиною цього Качура вважає бездіяльність Антимонопольного комітету протягом кількох років.

"У жовтні 2019-го був встановлений факт наявності картельної змови між "Тедісом" і чотирма найбільшими виробниками сигарет в Україні. Змовники були оштрафовані на рекордні для України 6,5 млрд гривень. Справа ця — у судах", — заявив нардеп.

Політик вважає, що політична воля у голови АМК боротися з монополією на ринку тютюну є, і просить його взяти це питання на особистий контроль.

"Співробітники Антимонопольного комітету замість того, щоб воювати з монополією, що діє в Україні як мінімум вісім років, борються зі мною й висилають мені якісь відписки. Хочу нагадати, що "шанувальників" тютюнової монополії з Мінекономіки ми вже відправили у відставку", — натякнув Качура на звільнення міністра економіки Ігоря Петрашка.

Проте президент Зеленський анонсував, що після звільнення з Мінекономіки Петрашко залишиться в команді партії "Слуга народу". Він буде працювати в Офісі президента та опікуватися земельною реформою.

Нагадаємо, у 2016 році тютюновий монополіст на ринку торгівлі сигаретами опинився в епіцентрі серйозного скандалу, що ледь не обернувся для "Тедіс Україна" мільярдними збитками.

Через п'ять років фірма одеського бізнесмена Бориса Кауфмана знову опинилася в центрі уваги. Проте наразі бізнесу підприємливого одесита навряд чи щось загрожує. У ЗМІ стверджують, що "політичний дах" Кауфману забезпечує голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Керівник Союзу споживачів України Максим Несмєянов розповів порталу "Коментарі", хто в Україні контролює якість сигарет, та як можна боротися з фальсифікатом і контрабандою на ринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини