Головна Новини Бізнес економіка Кабмін запропонував перейти з газу на біопаливо: чи зможе Україна стати більш незалежною
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін запропонував перейти з газу на біопаливо: чи зможе Україна стати більш незалежною

У Кабміні стверджують, що перехід на біопаливо зможе знизити тарифи на опалення до 10%

14 квітня 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів запропонував деякі зміни, які допоможуть надалі знизити тарифи на опалення до 10%.

Кабмін запропонував перейти з газу на біопаливо: чи зможе Україна стати більш незалежною

Газ в Україні: Кабмін пропонує перейти на біопаливо. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Крім того, підприємства, які замість газу на виробничих потужностях спалюють виключно дрова (біопаливо), пропонують звільнити від податку на викиди вуглекислого газу.


Сайт "Коментарі" поцікавився в експертів, як така пропозиція може вплинути на країну і населення в економічному плані? Чи зможе перехід на біопаливо зробити Україну менш залежною від імпортного газу? 

Перехід на біогаз — перспективне рішення 

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова Експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський закликає розділяти в сенсі ставки на вид палива: дрова й біогаз. 

"Дрова — це тупиковий шлях, — впевнений він, — ось біогаз досить перспективний. Але треба пройти великий шлях: це і новий закон, і податкові рішення, але без скасування, на мою думку, податку на викиди". 

За словами Леоніда Уніговського, якщо прийняти подібний закон, то за 4 роки можна істотно скоротити імпорт газу. 


Пропозиція може не "злетіти" 

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп зазначає, що в нашій країні досить високий потенціал біомаси, щоб замістити інші види палива, насамперед газ. 

"Найдоцільніше це робити у промислових котельнях, які обслуговують цілі квартали, надаючи послуги теплопостачання. Але можуть твердопаливні котли використовуватися і приватним домогосподарствами, — зазначає експерт. — Однак такий вид використання біоресурсів не вважається досить практичним. Більш прийнятний спосіб — піроліз, а саме термічний розклад органічних і багатьох неорганічних сполук". 

При цьому Андріан Прокіп нагадує, що історія зі стимулюванням переходу на біопаливо, просування твердопаливних котлів у нас вже була. 

"У 2014-2015 роках відбувалися відповідні кампанії. Обіцяли, що споживання газу в сфері ЖКГ скоротиться вдвічі, але цього не сталося. Важливо розуміти, що потрібна модернізація системи теплопостачання. Потрібно робити все у комплексі, а не просто просувати ставку на біопаливо загалом та твердопаливні котли зокрема. З огляду на те, що з модернізацією у нас — проблеми, є сумніви, що ця ідея "злетить" і матиме позитивний результат", — резюмує експерт. 

Раніше сайт "Коментарі" писав, що Україна і Катар домовилися про співпрацю у сфері сільського господарства. Що зміниться для нашої країни, читайте тут. 


 


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини