Головна Новини Бізнес економіка Кабмін запускає Національний кешбек: звідки гроші у бюджеті, що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін запускає Національний кешбек: звідки гроші у бюджеті, що насторожує

На сьогоднішній день уряд у жодному своєму анонсі, пов'язаному з початком дії програми, не сказав – звідки гроші

22 серпня 2024, 14:52
Поділіться публікацією:

В уряді повідомили, що в Україні діятиме програма "Національний кешбек". Програма, згідно з якою громадяни отримуватимуть компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів, почне працювати 2 вересня 2024 року. Громадяни через Дію отримуватимуть компенсацію за придбання товарів, вироблених в Україні. Як це вплине на бюджет? Звідки фінансування? Чи оподатковуватиметься кешбек? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кабмін запускає Національний кешбек: звідки гроші у бюджеті, що насторожує

Кабмін затвердив Національний кешбек

Звідки гроші на кешбек

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін одразу наголосив, що його ставлення до цієї програми залежить від того, що є джерелом формування фінансового ресурсу для фінансування цієї програми.

"Хочу нагадати, що до кінця цього року під цю програму планується використати 3 млрд. гривень і на наступний рік закласти 6 млрд. Якщо гроші на цю програму дали донори, то взагалі жодних питань. Підтримуємо, чудово. Це – підтримка промисловості, підтримка національного виробника, додаткова активізація внутрішнього ринку. Якщо ж гроші на цю програму витягли з внутрішніх резервів України, за рахунок коштів, які б могли піти на безпеку та оборону, я проти цих речей. У нас не вистачає півтрильйона грошей. І моє ставлення залежить від того, звідки уряд збирається ці гроші витягувати. Якщо замість того, щоб сплатити боєприпаси, платиться кешбек – це не можна застосувати, це нереально, це неможливо в країні, яка воює. Якщо кешбек платиться за рахунок грошей, які неможливо використати на війну, що їх дали партнери, взагалі не питання. Це позитивний момент", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі".

Він уточнив, що на сьогоднішній день уряд в жодному своєму анонсі, в жодній своїй презентації, пов'язаній з початком дії цієї програми, не сказав – звідки гроші.

"Це питання є принциповим. Тому що, якщо для того, щоб сплатити цей кешбек, потрібно збільшуючи податки на економіку та промисловість в Україні – це марення", – підсумував експерт.

Є моменти, які вже викликають питання

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков так прокоментував ситуацію:

"Ідея досить специфічна, яка покликана заохочити громадян активніше купувати українські товари. Відповідно, якщо громадяни будуть купувати українські товари, то до 10% від вартості цього товару їм будуть повертатися назад. І цю суму українці зможуть витрачати і далі. Ця ідея полягає в тому, щоб пожвавити попит в державі на українську продукцію". 

Що стосується технічного виконання то, за словами експерта, тут йде прив'язка до Дії. Тим хто має додаток дія потрібно відкривати чи то віртуальну картку, чи то картку не віртуальну, але, знову ж таки, через цей додаток і накопичувати. 

"Не на всі товари буде поширюватися програма. Є перелік товарів на які йде кешбек, а на які не йде. Максимальна сума на місяць – це 3000 грн, які можна накопичити, але, враховуючи, що це 10% від товарів, то потрібно, щоб громадянин принаймні купив українських товарів на 30 тисяч грн на місяць. Це завелика сума для пересічного громадянина. І дійсно виникає питання, звідки фінансувати дану програму. Якщо фінансувати з бюджету, то треба прописувати певну суму на цей кешбек. І це при тому, що на сьогодні в нас бюджет виконується погано. У нас не все перекривають партнери і є ймовірність того, що будуть обмеження по виплатам і так далі. Щодо можливості оподаткування кешбеку, то наскільки мені відомо, Верховна Рада повинна вносити зміни до податкового законодавства щодо неоподаткування цих надходжень, але наразі це на рівні якогось законопроекта. На сьогоднішній день цей кешбек повинен оподатковуватись", – прокоментував Олексій Плотніков. 

На його думку, уряд робить щось подібне до того, що він намагався зробити, коли у нас була пандемія коронавірусу, коли не було попиту на вітчизняну продукцію тоді ввели електронну допомогу, роздали всім по 1000 грн, на які можна було купити специфічні товари або ж замовити послуги. Схожа спроба робиться зараз, коли є намагання пожвавити торгівлю і попит на українську продукцію. 

Щодо того що є негативним і може не подобатися, то експерт зазначив, що малозабезпечені громадяни навряд чи будуть "гратися" в цей кешбек.

"Навряд чи вони будуть купувати товари у якихось великих супермаркетах. Вони скоріше підуть до якогось маленького кіоску в якому ті ж самі товари будуть дешевші чи, можливо, з якихось інших причин. А маленькі торгові структури швидше не будуть під'єднані до цього кешбеку. Мені не подобається, що закладена сума в 10%. Мова про суму в 3000 грн, яка є під'ємною лише для великих покупців, у яких споживання 30 тисяч грн на місяць. Все це дуже сумнівно. До того ж, громадян можуть відлякувати бюрократичні речі, пов'язані з оформленням віртуальної картки, з процедурою надходження коштів, прив'язаної до окремої дати в місяці", – підсумував Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому нам розповідають, що грошей у бюджеті не вистачає: чи можна не підвищувати податки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини