Головна Новини Бізнес економіка Казахське вугілля не може потрапити в Україну - які причини ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Казахське вугілля не може потрапити в Україну - які причини ситуації

Ще одна проблема з поставками палива для ТЕС з'явилась в України

5 листопада 2021, 15:08
Поділіться публікацією:

Вугілля, необхідне для роботи українських ТЕС та ТЕЦ, заблоковане у Казахстані, повідомляє Андрій Герус.

Казахське вугілля не може потрапити в Україну - які причини ситуації

Вагони з вугіллям не можуть пройти територією РФ - ілюстративне фото з мережі

Поставок в Україну у листопаді не буде, написав Герус у Telegram-каналі. Інформацію підтвердила прес-служба казахстанського міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку.  Український депутат називає ймовірну причину такої ситуацію: блокування транзиту Російською Федерацією. 

Обмеження стосуються лише енергетичного вугілля, яке є паливом для теплоелектростанцій та ТЕЦ. Поставки коксівного вугілля, придатного не лише для енергетики, а й промисловості, не зупинялись.

Доказом проблемної ситуації є відсутність даних про рух вагонів з казахcтанським вугіллям через Російську залізницю ("РЖД"). Про це говорять і урядовці з Казахстану: завантаженість інфраструктури не дає можливості відправити вантаж до України. 

Росія на минулому тижні зупинила поставки власного енергетичного вугілля. Причина: зростання попиту на нього всередині країни.

Андрій Герус також повідомив про обмеження поставок скрапленого газу. Українські експортери отримають лише 30% від домовленого. Депутат, який є головою Комітету ВР з енергетики, запевняє, що суттєвого значення ці обмеження не матимуть. Компанії, які ввозили скраплений газ, зазвичай завищували бажані обсяги поставки. Крім того листопад – місяць, коли газу закупають менше.

Видання "Коментарі" раніше пояснювало наслідки обмежень вугільних поставок в Україну.  Станом на 5 листопада 2021 р. згідно із даними Міненерго у більшості ТЕС фактичні запаси вугілля на складах менші, ніж гарантовано мають бути. Але важливо, якого вугілля не вистачає – українського чи закордонного.

Луганська ТЕС на 100% працює на імпортованому вугіллі, у неї запаси достатні. Зміївська ТЕС – імпортованого три чверті і не вистачає майже половину запасу. Слов'янська ТЕС використовує менше половини імпортного вугілля і має значний дефіцит запасів (у наявності половина від потрібного). 

Про те, на яких умовах Молдова домовилась з "Газпромом" про поставки газу, читачі видання "Коментарі" можуть прочитати за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини