Головна Новини Бізнес економіка Контрабанда сигарет в Україні: експерт розповів про складнощі вирішення проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Контрабанда сигарет в Україні: експерт розповів про складнощі вирішення проблеми

Експерт зазначив, що в Україні - величезний ринок контрафакту

10 березня 2021, 11:20
Поділіться публікацією:

Частка контрабандних сигарет на ринку України постійно зростає, а нелегальна продукція допомагає розвиватися тіньовій економіці та стимулює корупцію. Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Тишкевич розповів, що заважає вирішити цю проблему.

Контрабанда сигарет в Україні: експерт розповів про складнощі вирішення проблеми

Боротьба з контрабандою (фото з відкритих джерел)

Аналітик каже, що простих рішень в боротьбі з контрабандою сигарет немає, тому що є декілька складових проблеми.

"Є контрабанда сигарет з України. Це — колосальні обсяги, — запевняє Ігор Тишкевич. — Тільки на тютюнових акцизах і податки ЄС у 2018 році втрачав близько 10 млрд євро, у 2019-му — близько 12-13 млрд євро. З цієї кількості близько 10% — це українська контрабанда ".

Експерт розповів, що в Україні діє багато підпільних і напівпідпільних фабрик, тому ринок контрафакту величезний.

"У відкритому доступі є реєстр обладнання, яке призначене для виробництва сигарет. Так ось, офіційно використовується не більше 20%. А більшість обладнання працює через посередників у фірм-одноднівок. Конфіскувати таке проблематично. Наївно вважати, що його просто поставили, щоб стояло. І все ж, за документами фірми-одноднівки нічого не виробляють. Нашим фіскальним органам це чомусь не здається підозрілим ", — зазначив Ігор Тишкевич.

Експерт звертає увагу ще на такий момент: якщо ти знаєш приблизну витрату тютюнової сировини на одну сигарету, то можеш шляхом статистики імпорту тютюнової сировини, уявити, скільки виробляється сигарет.

"Але спроби поставити відповідний імпорт під контроль, блокуються, в тому числі в ВР. Відповідна нормативна база досі не створена, хоч ідеї виносили 3-4 рази за останні 10 років. Чому? Питання риторичне", — вважає Ігор Тишкевич.

За його словами, є і питання щодо механізмів переправляння нелегальних цигарок за кордон.

"Статистика затримань показує, що схема "піджаки" (коли провозять сигарети на собі), а також за перевезення тютюнових виробів за допомогою квадракоптерів, займають не більше 10-12% від загальних обсягів контрабанди. Основний механізм — фури, жд-транспорт, баржі, в тому числі в Дунайському коридорі. Причому розслідування починаються лише після того, коли в Україну приходять відповідні сигнали з Заходу", — підкреслює аналітик.

Є і ввізна контрабанда сигарет, коли частина йде транзитом через нас, частина — осідає в Україні. Задіяні, як правило, Білорусь (на ЄС), а також контрабандний трикутник Молдова-Придністров'я-Бессарабія.

"Ще напрямок — найболючіший і неприємний — це територія т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Діє, як мінімум, три тютюнові фабрики. Одними з основних споживачів цієї продукції є жителі Миколаївської, Дніпропетровської, Харківської областей та підконтрольною уряду частини Донбасу. Сумарний обсяг сепаратистських сигарет на нашому ринку — 12-21%. Це мінімум 300 мільйонів доларів на рік. Внаслідок такої контрабанди держава Україна фактично фінансує тероризм", — вважає Ігор Тишкевич.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов розповів, що тютюновий ринок України перенасичений "чорною" і "сірою" продукцією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини