Головна Новини Бізнес економіка Кредит МВФ і облігації зовнішньої держпозики: скільки і кому винна Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредит МВФ і облігації зовнішньої держпозики: скільки і кому винна Україна

Україна зменшила загальний держборг і борг перед МВФ за перші п'ять місяців 2021 року

11 червня 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

Останні кілька днів українці активно обговорюють тему зовнішніх позик для українського бюджету. Хтось вважає, що це нормально — мати великі борги перед іноземними партнерами, хтось — прогнозує швидкий дефолт. Та чи насправді ситуація з боргами є настільки сумною, розповів глава Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков.

Кредит МВФ і облігації зовнішньої держпозики: скільки і кому винна Україна

Експерт Сергій Биков про зовнішні борги України. Фото із відкритих джерел

На особистій Facebook-сторінці експерт зазначив, що багато політиків, у тому числі під час тематичних ток-шоу, постійно заявляють, що Україна нібито винна "шалені" гроші МВФ. Тезу про те, що борги нашої держави зростають, Биков називає міфом. Зовсім протилежне, за його словами, демонструє останній звіт Міністерства фінансів України.

"По-перше, про держборг. Станом на 30 травня, державний і гарантований державою борг України зменшився на 17,6 млрд грн, якщо порівнювати з показником на 31 грудня 2020 року. Мм були винні 2 551,88 млрд грн, стали винні 2 534,28 млрд грн", — пояснює експерт.

Другим пунктом Сергій Биков згадує про нібито "колосальні" українські борги перед Міжнародним валютним фондом. За його словами, із усього зовнішнього боргу (а це 1251,95 млрд грн) повернути МВФ ми маємо лише 117 млрд грн. При цьому експерт відзначає, що ця сума вже на 2,5 млрд грн менше, ніж була станом на 31 грудня 2020 року.

"Порівняйте просто 1,2 трлн грн і 117 млрд. Це як ніби ви повинні комусь 1251 гривню, але голова у вас болить не за всю суму, а тільки за 117 грн. І от якби не ці 117 грн — ви б відразу почали їсти чорну гру ложкою. Погодьтеся, це смішно", — доступно пояснює фахівець.

Однак при всьому цьому є й інші, менш веселі моменти, додає Сергій Биков. Йдеться про другу частину зовнішнього боргу України — облігації зовнішньої державної позики.

"За зовнішніми облігаціями тільки 2015 року Україна повинна 239,64 млрд грн. Це на 122,6 млрд грн більше, ніж наш прямий обов'язок перед МВФ. Всі пам'ятають, хто в 2015 році був Президентом і хто очолювала Нацбанк?" — пише Сергій Биков.

Цікаво, що у коментарях до висловленої думки, підкріпленої цифрами, вже з'явилися на зовсім згодні з експертом люди. Наприклад, Іван Бездудний зазначає, що цифри, які надаються Міністерством фінансів, вказані в гривнях, а не в доларах.

"Отже, з огляду на той факт, що за останні пів року курс валюти "впав" на понад 1 гривню, можна сміливо припустити, що ніякого реального скорочення зовнішнього боргу з кінця 2020 року не відбулося", — припускає опонент Бикова.

Експерт, до слова, відповів, що за останній час гривня досить зміцнилася, тому, швидше за все, розмір боргу все ж зменшився.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку фахівця, недавно озвучена пропозиція нардепів списати борг України для МВФ є абсолютно непрофесійним. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що деякі з "Слуг народу", які підтримали постанову щодо реструктуризації МВФ-шного боргу, вже відкликали свої підписи. Звідки подібні зміни, читайте в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини