Головна Новини Бізнес економіка Кредитний договір, укладений онлайн, має таку ж юридичну силу, що і паперовий - НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредитний договір, укладений онлайн, має таку ж юридичну силу, що і паперовий - НБУ

Фінансова установа має право залучити колекторну компанію до врегулювання простроченої заборгованості

14 січня 2022, 03:15
Поділіться публікацією:

Кредитний договір, укладений онлайн, має таку юридичну силу, що і звичайний паперовий. Проста істина, яка, на жаль, все ще викликає запитання у споживачів. Про це повідомили у Національному банку України у Telegram-каналі. Тому сьогодні хочемо нагадати про юридичні аспекти оформлення позики через сайт або мобільний додаток фінансової установи. По-перше, і це дуже важливо – згідно із законом оформлення кредиту онлайн з використанням одноразового пароля прирівнюється до підписання паперового договору власноручним підписом або електронного договору – кваліфікованим електронним підписом.

Кредитний договір, укладений онлайн, має таку ж юридичну силу, що і паперовий - НБУ

Кредит - фото з відкритих джерел


Це регламентується Законами України "Про електронні довірчі послуги" та "Про електронну комерцію". По-друге, з огляду на перший пункт, кредити, оформлені онлайн, потрібно своєчасно гасити та не допускати прострочення. Адже фінансова установа має право залучити колекторну компанію до врегулювання простроченої заборгованості, якщо це передбачено умовами договору споживчого кредиту. Також фінансова компанія може самостійно врегулювати прострочену заборгованість без залучення колекторських компаній.


Нагадаємо, що законодавством України встановлено чіткий перелік дозволених способів взаємодії колекторів із споживачами. По-третє, обов'язково читайте договір. Краще витратити зайві півгодини вивчення умов кредитного продукту, ніж отримати несподіванку з допомогою додаткових платежів чи комісій. Прочитайте та завантажте екземпляр.


"Зверніть увагу на орієнтовну реальну річну відсоткову ставку, що дозволяє зрозуміти загальні витрати по кредиту та оцінити власні фінансові можливості. Якщо оформляєте кредит у розмірі більшому, ніж розмір мінімальної заробітної плати, то крім договору ви повинні отримати також паспорт споживчого кредиту. І останнє – відстоюйте свої права. Якщо фінансова установа зі свого боку порушує умови договору, то ви маєте право скаржитися на його керівництво. Не знайдете розуміння на цьому рівні – звертайтесь до Національного банку", — йдеться у повідомленні.


Нагадаємо, у січні цього року в нашій країні запрацює нова кредитна програма від держави під назвою "Українська мрія". У її рамках наші співвітчизники матимуть змогу оформити кредити під 5% річних.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/nbu_ua/470
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини