Головна Новини Бізнес економіка Куди йдуть гроші від надрокористування: чи потрібен Україні аудит галузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди йдуть гроші від надрокористування: чи потрібен Україні аудит галузі

Видобуток корисних копалин є однією із найбільш корумпованих сфер в Україні, вважають експерти

22 березня 2021, 21:13
Поділіться публікацією:

У недавньому відеозверненні президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні планують створити якийсь економічний паспорт. За допомогою цього документа діти, які мають українське громадянство, аж до 18-річчя зможуть отримувати кошти на особистий банківський рахунок. Гроші держава візьме з доходів від використання та видобутку українських надр. Цій заяві президента передувало рішення РНБО про аудит всіх дозволів на користування українськими надрами. Ці плани і їх можливу реалізацію оцінили опитані виданням "Коментарі" експерти.

Куди йдуть гроші від надрокористування: чи потрібен Україні аудит галузі

Надра України приносять гарний прибуток. Фото: dreamstime.com

"Наша мета — кардинально змінити ситуацію з видобутком корисних копалин"

Заступник директора Інституту розвитку інновацій INTENS Артем Петренко вважає важливим провести ревізію надрокористування в Україні. За його словами, всі роки незалежності нашої країни це була одна із найбільш корумпованих сфер. В результаті доступ до ліцензій отримували кишенькові компанії — кардинально дешевше, ніж ті насправді коштували.

"Проблема не тільки у втратах держбюджету. Справа ще в тому, що олігархи використовували тільки найприбутковіші шахти, свердловини та кар'єри, викачуючи прибуток і мінімально вкладаючи в розвідку нових родовищ, — пояснює Артем Петренко. — Україна дуже багата на корисні копалини. Зі 120 їх видів, споживаних у світі, в наших надрах виявлено 117. Але за останні роки Україна постійно скочувалася в світовому рейтингу видобувних країн. За даними Кабміну, із 12 тисяч розвіданих родовищ розробляється не більше третини".

Лише в 2020 році ситуація стала поліпшуватися, вважає експерт. Він зазначає, що правила роботи для надрокористувачів стали кардинально прозоріше і сучасніше. Електронні аукціони з продажу спецдозволів і інвестиційний атлас надрокористувача дають можливість будь-якому інвесторові вибрати вільне родовище і брати участь в торгах за ліцензії.

"Але проблема в тому, що за десятиліття було розпродано безліч ліцензій структурам, близьким до тодішної влади. І часто їх просто перепродували значно дорожче. Крім того, в ЗМІ не раз з'являлися підозри, що частина ліцензій скуповувалися в іноземних інтересах з метою заморозити видобуток і послабити Україну як конкурента на міжнародному ринку. Все це вимагає серйозної перевірки з боку держави. Бо наша мета — кардинально змінити ситуацію з видобутком корисних копалин", — упевнений Артем Петренко.

За його даними, влада готує нову реформу всієї сфери надрокористування, щоб ліцензії можна було отримати кардинально швидше за максимально спрощеними процедурами, істотно скоротити кількість державних органів, які впливають на процес, тим самим зменшуючи можливості для корупції.

"Доступ до всієї геологічної інформації повинен бути відкритий для будь-якого інвестора. Той факт, що сьогодні майже третина ліцензій ніяк не використовуються, підтверджують підозру, що там не все "чисто". Повинні бути введені певні штрафні механізми з певного терміну в разі, якщо інвестор не почав видобуток", — вважає заступник директора Інституту розвитку інновацій INTENS.

Він також зазначає, що озвучені пропозиції щодо впровадження економічного паспорта українця виглядають правильно і своєчасно.

"Ця тема кілька разів піднімалася в минулі роки, але лише у вузькому експертному колі, — розповідає Артем Петренко. — Хоча в багатьох країнах світу подібні системи працюють десятиліттями. Серед прикладів — Норвегія, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати. Якщо ми ставимо перед собою завдання кардинально пожвавити галузь видобутку корисних копалин, зробити її привабливою для інвесторів, то повинні пам'ятати, що згідно з Конституцією України, надра є "об'єктом права українського народу". У цьому сенсі логічно, що частина доходів від їх використання можуть потрапляти не тільки до держбюджету, але і безпосередньо громадянам".

За словами експерта, виходячи з попередніх обговорень, на накопичувальні рахунки громадянам при народженні будуть нараховуватися частина коштів не тільки від надр, а й від приватизації державного майна, конфіскованих активів корупціонерів, а також від продажу державних і комунальних земель.

"Чому в нашому випадку краще розподіляти ці кошти не через спеціальні фонди, як в ряді країн, а безпосередньо на накопичувальні депозити громадян? Це має зменшити корупцію при ручному управлінні цими фондами, направити додаткові ресурси в банківську систему для збільшення обсягів і здешевлення кредитування. І, що важливо, — дасть громадянам додаткове відчуття справедливості. А підтримка суспільства дуже важлива для ефективності всіх реформ, в першу чергу, економічних. Звичайно, на прикладі поки бідної України об'єктивно не можна говорити про величезні суми і розподілі коштів між усіма громадянами. Але якщо такі депозити отримають новонароджені діти, це вже поліпшить впевненість українців у завтрашньому дні", — резюмує Артем Петренко.

"Популізм і солодкі казки"

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко впевнений, що аудит дозволів на користування надр потрібно було зробити ще в перші місяці приходу нової влади.

"Зараз надра — виснажені і вичерпані, вже скоро і у нас не залишиться ніяких запасів. Тому заяви про економічний паспорті українця — це не що інше, як популізм і солодкі казки. Тим більше, що цей проект має великі корупційні ризики, — вважає Олександр Вовченко. — Хто і як буде керувати цими засобами, в яких активах вони зберігатимуться? Чи буде таке управління ефективним? Яким чином здійснюватиметься контроль над процесом?"

За словами експерта, зараз у людей великі очікування, але існує ризик, що в результаті неефективного управління весь цей механізм може, в кінцевому підсумку, перетворитися в черговий міхур.

"На мою думку, нам вкрай важливо міняти пріоритети, щоб з сировинної держави стати високотехнологічною. За цим майбутнє", — підкреслює Олександр Вовченко.

Раніше ідею про економічний паспорт проаналізував для "Коментарів" глава директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президента Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини